Yuanul Chinei ar putea deveni a treia cea mai mare monedă de rezervă din lume, depăşind lira sterlină în 10 ani

Yuanul Chinei ar putea deveni a treia cea mai mare monedă de rezervă din lume, depăşind lira sterlină în 10 ani

Analiştii Morgan Stanley îşi menţin previziunea că yuanul chinez va reprezenta 5% până la 10% din activele de rezervă valutare globale până în 2030. Yuanul reprezintă în prezent aproximativ 2% din activele de rezervă valutare globale, au spus ei.

Acest lucru ar clasa yuanul pe locul trei după dolarul american şi euro, mai spun specialiştii, citaţi de CNBC
.
Morgan Stanley se aşteaptă ca yuanul să se consolideze până la 6,6 yuani faţă de dolarul SUA până la sfârşitul anului 2021.
 
În acest moment, yuanul reprezintă aproximativ 2% din activele mondiale de rezervă valutare, a subliniat raportul. 
 
Prognoza vine în timp ce guvernul chinez încearcă de ani de zile să promoveze utilizarea internaţională a yuanului, cunoscut şi sub numele de renminbi (RMB).
 
În ultimele 18 luni , guvernul chinez şi-a intensificat eforturile pentru a permite mai multor instituţii financiare străine să intre pe piaţa internă. De asemenea, investitorii s-au orientat din ce în ce mai mult către piaţa chineză datorită randamentelor relativ mai mari decât cel al altor regiuni.
 
Intrările de portofoliu de investiţii vor deveni mai importante decât investiţiile străine directe în următorul deceniu, cumulând 3 trilioane de dolari, a prezis Morgan Stanley.
 
„Ne aşteptăm ca managerii din domeniul privat să genereze peste 150 miliarde de dolari SUA în intrări totale de portofoliu către China în 2020, pentru al treilea an consecutiv, evidenţiind transformările în curs. Intrarea anuală ar trebui să ajungă la 200-300 miliarde de dolari SUA în 2021-30 ”, se spune în raport.
 
Cu aceste investiţii, vor fi deţinute mai multe active globale în yuani, care s-au străduit să câştige tracţiune la nivel internaţional. Guvernul chinez a păstrat în mod tradiţional o strânsă control asupra monedei, inclusiv împiedicând cantităţi mari de capital să părăsească ţara.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările