UE vrea un reglementator bancar transatlantic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
UE vrea să pună botniţă băncilor care joacă la "cazinou" soarta planetei
UE vrea să pună botniţă băncilor care joacă la "cazinou" soarta planetei

Uniunea Europeană negociază un acord cu SUA asupra serviciilor financiare şi bancare, ca parte a discuţiilor privind acordul de liber schimb, astfel că am putea asista la introducerea unui super-reglementator americano-european, scrie The Telegraph.

Potrivit unor surse citate de publicaţie, acordul este o prioritate majoră pentru Marea Britanie, datorită rolului avut de Londra ca şi centru financiar internaţional.

Negociatorii UE doresc un acord central în privinţa reglementării financiare şi a principiilor, dar mai discută şi modalitatea în care reglementările vor fi puse în practică pe viitor. Este posibil ca la finalul negocierilor o formă de super-reglementator să fie stabilită, astfel încât acesta să conducă procesul de legiferare financiară între cele două super-puteri.

Anumite facţiuni din echipa americană de negociere se împotrivesc acestor solicitări, temându-se că este de fapt o încercare a Marii Britanii de a-şi proteja City-ul londonez.

Totuşi, câteva state membre ale UE şi-au indicat sprijinul pentru măsură. Criza financiară a subliniat nevoia întăririi reglementărilor financiare, însă cele două blocuri au mers pe căi diferite. SUA au votat reforma Dodd-Frank pentru Wall Street, incluzând restricţii de tranzacţionare asupra instituţiilor financiare. Între timp, UE continuă să lupte cu regulile post-criză, limitarea bonusurilor bancherilor fiind în continuare subiect de dispută. 

Deocamdată nu este clar cum reglementările transnaţionale vor afecta instituţiile specializate interne. 

Mai multă reglementare pentru a reduce riscurile

Ieri, Christian Noyer, guvernator al Băncii Franţei şi membru în consiliul guvernator al Băncii Centrale Europene (BCE) declara că este necesară o creştere a reglementărilor în pieţele financiare pentru a reduce riscurile. El a criticat regulile contabile şi a acuzat natura opacă a anumitor părţi ale pieţeilor, despre care a spus că au alimentat criza financiară.

În luna aprilie el ţintea Londra, care se opune unui plan al BCE ce solicită ca depozitarii centrali care operează cantităţi substanţiale de derivative denominate în euro să fie plasaţi în zona euro. Focusul pe derivativele opace vine după ce problemele AIG au pus în pericol întregul sistem financiar global în toamna lui 2008.

Noyer afirma ieri că reglementatorii doresc creşterea rezistenţei băncilor şi luptă împotriva „finanţelor-cazinou”, adăugând că obiectivul nu este acela de a „sufoca băncile”.

Discuţiile UE-SUA vor începe astăzi la Washington iar un acord este aşteptat până la finele anului 2014. Negociatorul-şef din partea blocului european este Ignacio Garcia-Bercero, în vreme ce Dan Mullaney este omologul său american.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite