UE, lider în comerţul mondial cu produse agroalimentare. În ce ţări şi ce produse a exportat cel mai mult

UE, lider în comerţul mondial cu produse agroalimentare. În ce ţări şi ce produse a exportat cel mai mult

Foto: Arhivă Adevărul

Anul 2020 a marcat o nouă îmbunătăţire a poziţiei de lider a Uniunii Europene în rândul celor mai mari exportatori de produse agroalimentare din lume. În ceea ce priveşte importurile, UE a devenit al treilea importator ca mărime după Statele Unite şi China, arată un raport publicat, miercuri, de Comisia Europeană.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit sursei citate, în 2020, comerţul cu produse agroalimentare al UE a atins o valoare totală de 306 miliarde de euro. Exporturile au ajuns la 184 miliarde de euro, iar importurile au ajuns la 122 miliarde de euro. Ambele valori reprezintă o uşoară creştere de 1,4% şi, respectiv, de 0, %, comparativ cu 2019.
 
Comerţul internaţional a jucat un rol esenţial în atenuarea impactului economic devastator al pandemiei de COVID-19 şi s-a dovedit a fi un instrument central în consolidarea rezistenţei. UE este cel mai mare bloc comercial şi o reţea largă de acorduri de liber schimb (ALS) stă la baza poziţiei sale în cadrul comerţului mondial.
 
„Promovarea comerţului deschis şi echitabil este o prioritate politică pentru Comisia Europeană, care aduce beneficii considerabile fermierilor noştri. Succesul comerţului cu produse agricole este legat în mod clar de politica agricolă comună, care sprijină competitivitatea şi inovarea, precum şi de reputaţia excelentă a produselor noastre ca fiind sigure, fabricate în mod durabil, hrănitoare şi de înaltă calitate", a declarat Janusz Wojciechowski, comisarul pentru agricultură.
 
UE exportă o gamă largă de produse din toate segmentele lanţului valoric, ceea ce demonstrează competitivitatea sectorului agroalimentar al UE într-o varietate de clase de produse, de la produse de bază la produse ale industriei alimentare cu un grad ridicat de prelucrare. 
 
Pe de altă parte, importurile UE sunt clar dominate de produsele agricole de bază şi de hrana pentru animale, care reprezintă aproximativ 75% din totalul importurilor.
 
În ceea ce priveşte categoriile de produse, exporturile de carne de porc şi grâu au contribuit în mare măsură la creşterea globală a exporturilor de produse agroalimentare ale UE. 
 
Creşterea importurilor de produse agroalimentare ale UE a fost determinată, în principal, de creşterea valorii importurilor de seminţe oleaginoase, acizi graşi şi ceruri, ulei de palmier, fructe şi boabe de soia.
 
În principal, exporturile agroalimentare ale UE către China, Elveţia şi regiunea Orientului Mijlociu şi Africa de Nord sunt cele care au cunoscut o astfel de creştere în 2020. Cel mai mult a scăzut valoarea exporturilor UE către Statele Unite, Turcia, Singapore şi Japonia. 
 
În ceea ce priveşte importurile, Canada s-a impus ca o sursă de import importantă pentru UE. Totodată, importurile UE din Regatul Unit, Ucraina şi Statele Unite sunt cele care au înregistrat valoarea cea mai scăzută.
 
În 2020, Regatul Unit a fost cel mai important partener al UE în comerţul cu produse agroalimentare, cu o cotă de 23% din totalul exporturilor de produse agroalimentare ale UE şi de 13% din totalul importurilor. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările