Se naşte al patrulea cel mai mare producător auto din lume

Se naşte al patrulea cel mai mare producător auto din lume

Acţionarii Fiat Chrysler şi cei ai Peugeot-Citroen au semnat luni un acord, după doi ani de discuţii dramatice, astfel încât să creeze Stellantis, care va deveni al patrulea cel mai mare producător de automobile din lume.

Ştiri pe aceeaşi temă

Această nouă entitate urmează să fie al patrulea cel mai important constructor mondial, după Volkswagen, Toyota şi alianţa Renault Nissan Mitsubishi. Noul gigant auto va reuni 400.000 de angajaţi, 14 mărci şi producţie totală de 8 milioane de vehicule/an.

Directorii Fiat Chrysler şi PSA consideră că vor spori rentabilităţile pentru a le ajunge pe cele ale Volkswagen AG şi Toyota Motor Corp. şi vor avea resurse mai mari pentru a concura cu maşinile electrice şi cu industria tehnologică.

Stellantis va fi un amalgam de linii de modele cu poziţii de invidiat în anumite segmente, dar niciuna dintre companii nu are o poziţie importantă în business-ul cu maşini de lux sau pe vasta piaţă auto din China.

Compania rezultată se va lăuda cu o prezenţă impresionantă în segmentele profitabile de camioane şi SUV-uri din America de Nord, graţie diviziilor Ram şi Jeep ale Fiat Chrysler. Şi mărcile revigorate ale PSA Peugeot şi Citroen au excelat în Europa şi sunt invidiate de duşmanul francez, Renault, care se gândeşte la o schimbare.

Dar ambele au şi punctele lor slabe. Fuziunea Fiat cu Chrysler a contribuit puţin la îmbunătăţirea averii liniilor de lux Alfa Romeo şi Maserati, în timp ce achiziţionarea Opel de către PSA a făcut compania să se bazeze doar pe piaţa aglomerată şi în scădere a Europei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările