Scandalul Volkswagen: „Dispozitivele de înfrângere“ ar putea aduce o factură de 80 de miliarde de dolari pentru nemţi. Acţiunile scad cu 5,5% pe bursă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul german Volkswagen ar putea plăti daune de până la 80 de miliarde de dolari în procesul intentat luni de Departamentul american al Justiţiei pentru poluarea generată prin manipularea emisiilor la 600.000 de vehicule diesel.

UPDATE Acţiunile grupului german scad cu 5,5% pe burse în urmz ştirilor din SUA, cel mai semnificativ declin din ultimele două luni.

Departamentul american al Justiţiei acuză producătorul auto de încălcarea a patru prevederi dintr-o lege care reglementează poluarea aerului, iar documentele depuse în instanţă detaliază penalităţi care s-ar putea ridica până la 80 de miliarde de dolari, de aproximativ patru ori mai mult decât estimau unii experţi, potrivit Bloomberg.

Chiar dacă este puţin probabil ca instanţa să acorde suma cerută de autorităţile americane, penalităţile s-ar putea ridica totuşi la câteva zeci de miliarde de dolari, au declarat surse din Departamentul Justiţiei.

Volkswagen se confruntă deja cu sute de procese individuale în SUA în urma scandalul de manipulare a emisiilor.

Totodată, grupul german este vizat şi de acuzaţii penale în instanţă ale procurului general al SUA, în timp ce autorităţile de reglementatre din şapte ţări, inclusiv Germania, au deschis investigaţii.

Volkswagen a anunţat la sfârşitul lunii septembrie 2015 că circa 11 milioane de automobile ale grupului, la nivel mondial, sunt afectate de scandalul emisiilor poluante. Iniţial, Volkswagen a anunţat că sunt afectate doar motoarele diesel de 2 litri, dar, ulterior, scandalul s-a extins şi la cele de 3 litri, dar şi la unele pe benzină. De asemenea, nu sunt afectate numai emisiile, ci şi performanţele privind consumul de carburanţi.

Potrivit experţilor, este aproape imposibil ca Volkswagen să se apere în instanţă deoarece a admis deja existenţa dispozitivelor de manipulare a emisiilor. Potrivit lui Daniel Riesel de la firma Sive, Paget & Riesel P.C, care apără companii în procese de mediu, guvernul american nu trebuie să demonstreze faptul că manipularea a fost intenţionată, ci doar că a existat. „Nu cred ca poate exista vreo apărare într-un proces civil“, a spus el, citat de Reuters. În schimb, constructorul auto ar putea negocia penalităţi mai mici argumentând că o amendă maximă ar putea afecta compania şi ar duce la concedieri masive. 

Departamentul american de Justiţie acuză Volkswagen că a instalat dispozitive care manipulează emisiile, dar şi că nu a recunoscut că alte modele conţin astfel de dispozitive.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite