Royal Bank of Scotland ar putea fi divizată într-o bancă „bună” şi una „rea”, pentru a scăpa de activele toxice

Royal Bank of Scotland ar putea fi divizată într-o bancă „bună” şi una „rea”, pentru a scăpa de activele toxice

Guvernatorul Băncii Angliei susţine o astfel de măsură, pe când ministrul britanic de Finanţe vrea să scape cât mai urgent de cele 82 de procente din acţiunile băncii pe care le deţine statul

Gigantul bancar Royal Bank of Scotland, prezent şi în România, ar putea fi divizat, astfel încât activele viabile să fie despărţite de cele toxice, potrivit unui raport pregătit de o comisie a Parlamentului britanic, scrie CNBC.

Ştiri pe aceeaşi temă

Draftul, prezentat de către Financial Times în această săptămână, include această prevedere, însă unii membri ai comisiei vor cere, cel mai probabil, ca propunerea să fie dusă la rangul de recomandare, pentru a fi realizat un studiu de cost-beneficiu al ideii.

„Banca rea”, ce ar fi deţinută în continuare de către stat, ar putea conţine active de 60-80 de miliarde lire sterline.

Lordul Lawson, un fost cancelar al Trezoreriei – echivalentul ministerului de Finanţe în Marea Britanie - susţine măsura de spargere a mega-băncii ca măsură de reîntoarcere a acesteia pe linia de plutire. Viziunea sa este împărtăşită şi de către Sir Mervyn King, actualul guvernator al Băncii Angliei, care nu este în comisie.

George Osborne, actualul cancelar britanic, argumentează că spargerea RBS ar necesita naţionalizarea totală a acesteia, ceea ce ar duce la costuri suplimentare de 10 miliarde de lire sterline, într-un moment în care statul este nerăbdător să o privatizeze. Trezoreria britanică deţine acum 82% din RBS. O spargere a RBS ar dura 18 luni, consideră Osborne.

Banca este prezentă şi în România.

Northern Rock, caz asemănător

O măsură de spargere a fost luată în cazul Northern Rock, care ulterior a fost preluată în 2011 de către Virgin Money, deţinută de miliardarul Richard Branson.

Rapoartele interimare prezentate anterior de comisie au făcut valuri în Marea Britanie. Într-unul dintre rapoarte, comisia a criticat dur managementul băncii HBOS înainte de a fi absorbită de urgenţă de Lloyds Banking Group pentru a evita un faliment răsunător. În urma raportului, fostul preşedinte al HBOS, Sir James Crosby, a cerut să i se retragă titlul de cavaler şi să i se reducă pensia.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările