Putin dezminte problemele economice ale Moscovei. Bancher: Rusia se va destrăma precum URSS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele rus Vladimir Putin a respins, joi, îngrijorările oamenilor de afaceri din Rusia potrivit cărora economia Moscovei se prăbuşeşte din pricina sancţiunilor Occidentului, informează Reuters.

Rubla rusească s-a depreciat în ultima săptămână la un minim istoric, eveniment care ar putea forţa banca centrală a Rusiei să intervină pentru a susţine moneda.

Cu toate acestea, liderul de la Kremlin afirmă că Rusia rămâne o ţară „prietenoasă” pentru investitori, nefiind nevoie pentru moment de controale de capital.

De asemenea, Vladimir Putin s-a ferit să recunoască efectele negative ale sancţiunilor financiare aplicate de Europa şi Statele Unite Rusiei, precizând mai degrabă că acestea oferă Moscovei oportunitatea de a construi relaţii mai strânse cu India, China şi America Latină.

Totuşi, liderul rus a calificat sancţiunile drept „prostii totale”, subliniind că aceste măsuri punitive au un impact nefavorabil asupra economiilor vestice.

„Dorim să construim o ţară puternică, prosperă şi deschisă către lume”, a spus Vladimir Putin la un forum al oamenilor de afaceri din Rusia.

Directorul executiv al celei mai mari bănci din Rusia, Sberbank, a lansat o critică neobişnuit de dură la adresa liderului rus, avertizând că Federaţia Rusă ar putea avea parte de aceeaşi soartă pe care a avut-o URSS-ul.

„De ce s-a rupt Uniunea Sovietică? Din cauza conducerii incompetente care nu a respectat legile dezvoltării economice. Nu putem permite să se întâmple acelaşi lucru”, a declarat recent Herman Gref, fost ministru al Economiei şi actualul director al băncii Sberbank. Totodată, un analist de la ING Groep a precizat că piaţa rusească este „aproape de panică”.

Fondul Monetar Internaţional a avertizat de curând asupra perspectivelor sumbre ale economiei ruseşti. Potrivit experţilor financiari, prognoza de creştere este de doar 0,2% în acest an şi de 0,5%  pentru 2015.


Citeşte şi:

Rusia nu prea se sinchiseşte de sancţiuni, dar ar putea intra în recesiune din cauza scăderii preţului la ţiţei, provocată de exploatările din şisturi

Rusia nu a avut prea mult de suferit până acum în urma sancţiunilor impuse de comunitatea internaţională, însă un element aflat în afara controlului tuturor părţilor lucrează acum în defavoarea „Marelui Urs“: preţul petrolului.

Rusia semnază un contract-mamut de 10 miliarde de dolari pentru construcţia de centrale nucleare în Africa de Sud

Africa de Sud a semnat o înţelegere în valoare de 10 miliarde de dolari cu Rusia, prin care se deschide calea pentru construirea, până în 2030, a opt reactoare nucleare cu o capacitate totală de 9.600 MW în cea mai mare economie de pe „continentul negru“, scrie The Moscow Times.

Efectul sancţiunilor: Transneft anunţă că realizarea unor conducte de ţiţei va întârzia cu 2-3 ani, iar Lukoil reanalizează cooperarea cu Total

Sancţiunile occidentale împotriva Rusiei vor duce la întârzierea realizării unor conducte de ţiţei în Siberia, având potenţialul de a deraia planurile de exporturi către Asia, a anunţat gigantul rus Transneft, monopolul rus de stat care gestionează reţeaua de conducte petroliere din Rusia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite