Noi scumpiri la energie electrică şi gaze în Italia. Ce măsuri au luat autorităţile pentru a proteja consumatorii fragili

Noi scumpiri la energie electrică şi gaze în Italia. Ce măsuri au luat autorităţile pentru a proteja consumatorii fragili

Foto: Arhivă Adevărul

Preţurile electricităţii pentru gospodăriile din Italia ar putea creşte cu 29,8% în următorul trimestru iar cele ale gazelor cu 14,4%, a anunţat Autoritatea italiană de reglementare Arera, transmite Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit sursei citate, principala cauză pentru aceste scumpiri ar fi „dinamica extraordinară" a preţurilor materiilor prime, care se îndreaptă spre un nivel ridicat record, transmite Agerpres.
 
Reprezentanţii Arera spun că această creştere a fost calculată în urma măsurilor aprobate de Guvern, care săptămâna trecută a pus deoparte peste trei miliarde de euro pentru a limita creşterea facturilor la electricitate în ultimele trei luni din 2021.
 
Fără astfel de măsuri, familiile s-ar fi confruntat cu o creştere a preţurilor la electricitate şi gaze de 45% şi, respectiv, 30%.
 
„Intervenţia guvernamentală a atenuat efectele într-o fază delicată a redresării şi a protejat consumatorii fragili" dar sunt necesare mai multe măsuri pentru a reduce costurile structurale pentru energie, a apreciat şeful Arera, Stefano Besseghini.
 
În acest context, premierul Mario Draghi anunţa recent că executivul italian nu intenţionează să majoreze taxele.
 
„Executivul nu are de gând să majoreze taxele. Este un moment în care trebuie daţi bani, nu luaţi", a afirmat Draghi.
 
Autorităţile de la Roma vor cheltui în următoarele luni peste trei miliarde de euro pentru a ajuta la limitarea creşterii preţurilor energiei, fără intervenţia guvernamentală preţul electricităţii ar putea creşte cu 40% în trimestrul viitor, iar preţul gazelor cu 30%, a declarat premierul.
 
Planurile autorităţilor de la Roma intervin într-un moment în care guvernele din întreaga Europă sunt presate să limiteze creşterea facturilor la energie pentru a ajuta familiile şi micile afaceri, în condiţiile în care economiile ies încet din pandemie.
 
Administraţia premierului Mario Draghi a cheltuit deja aproximativ 1,2 miliarde de euro (1,40 miliarde de dolari) în trimestrul doi din 2021 pentru a compensa creşterea preţurilor energiei şi va continua utilizând acelaşi mecanism, au declarat surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul. Intervenţia a dus la reducerea creşterii preţului electricităţii la 9%, faţă de un avans de 20% înainte de intervenţia statului.
 
Italia este în mod special vulnerabilă deoarece este dependentă de importuri pentru acoperirea a 70% din necesarul său de energie, aproape 40% venind de la gazele naturale, conform datelor Ministerului pentru Tranziţia Ecologică. 
 
Ţara este al doilea mare importator de gaze naturale din Europa, după Germania.
 
Conform specialiştilor, creşterea preţurilor la energie a dus costurile la electricitate în Europa la cel mai ridicat nivel din ultimii ani şi este puţin probabil ca situaţia să se schimbe până la finele anului, ceea ce înseamnă facturi mari cu încălzirea la iarnă pentru consumatori.
 
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis, luni, că majorarea preţurilor la energie electrică şi gaze nu este un fenomen care afectează doar Europa, ci întreaga planetă, iar în prezent, CE analizează motivele acestor scumpiri.
 
Aceasta a menţionat că, săptămâna viitoare, la reuniunea informală a Consiliului Uniunii Europene din Slovenia, se va discuta acest subiect, iar Comisia va veni cu propuneri despre ce se poate face la nivel european şi cum se poate reduce presiunea de pe gospodăriile mici, persoanele cu venituri mici şi afacerile mici.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările