Mărfurile care valorează şi zeci de mii de dolari per gram - INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O angajata e fotografiata cu diamantul The Blue la casa de licitatii Christie din Londra Marea Britanie FOTO Reuters

Legea cererii şi a ofertei spune că preţul oricărui produs sau serviciu este dat de disponibilitatea acestuia pe piaţă. De exemplu, dacă o marfă ca petrolul este produs în exces, preţul acestuia va scădea în mod corespunzător.

Oricum, uneori unele mărfuri sunt aproape imposibil de produs, ceea ce înseamnă că este extrem de dificil ca piaţa să răspundă la cererea crescută din partea consumatorilor. Cele mai valoroase mărfuri din lume intră în această categorie, ceea ce face ca numai un gram din acestea să coste sume astronomice.

De exemplu, trufele albe sunt un soi de ciuperci care cresc doar două luni pe an, sub pământ şi doar într-o singură regiune din Italia. Pentru recoltarea lor se folosesc porci special antrenaţi care să le detecteze sub pământ, iar preţul lor creşte de la an la an. Un gram de trufe albe se vindea în decembrie 2015 cu 5 dolari, ceea ce înseamnă că un kilogram valorează 5.000 de dolari (21.000 de lei)

În ciuda acestui preţ pe kilogram, care echivalează cu 21 de salarii minime pe economie din România, trufele albe de abia se încadrează în categoria celor mai scumpe produse din lume.

Şofranul este alt exemplu de marfă extraordinar de scumpă chiar în cantităţi extrem de mici. Şofranul este un condiment foarte căutat, dar care se obţine doar din recoltarea anumitor petale din florile plantei de şofran. Pentru a obţine un sfert de kilogram de şofran este necesar să se prelucreze manual între 50.000 şi 75.000 de flori. Producţia mondială este de numai 300 de tone pe an şi care valorează peste 3 miliarde de dolari.

Mai scumpe decât aceste mărfuri sunt metalele preţioase. În această categorie nu se încadrează însă argintul al cărui preţ este de 0,5 dolari pe gram. Însă majoritatea metalelor din grupa platinei sunt pe listă: platina, paladiu, rodiu şi iridiu au preţuri cuprinse între 16 şi 27 de dolari pe gram. Aurul se regăseşte printre cele scumpe metale, preţul lui fiind mai mare decât al platinei din luna ianuarie 2015.

În fruntea listei cu cele mai scumpe elemente de pe planetă regăsim o combinaţie de metale rare, izotopi radioactivi şi pietre preţioase.

Elementul radioactiv Californium, este artificial, fiind obţinut prima dată în laborator în 1950 Este şi cel mai scump, valorând 27 de milioane de dolari pe gram. Este unul dintre puţinele metale mai grele decât uraniul care are aplicaţii practice. În cantităţi extrem de mici este folosit în construcţia detectoarelor de metale foarte performante.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite