Kazahstanul îşi redenumeşte petrolul pentru a-l disocia de petrolul rusesc şi a evita sancţiunile occidentale

Kazahstanul îşi redenumeşte petrolul pentru a-l disocia de petrolul rusesc şi a evita sancţiunile occidentale

FOTO Shutterstock

Kazahstanul îşi redenumeşte petrolul pe care îl exportă prin porturile maritime ruseşti, care va fi comercializat sub numele de Kazakhstan Export Blend Crude Oil (KEBCO), pentru a-l disocia de petrolul originar din Rusia şi a evita riscurile de sancţiuni şi problemele de finanţare, transmite Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

”Din cauza schimbărilor geopolitice semnificative recente... şi pentru a evita efectul negativ al modificărilor asupra exporturilor de petrol kazah prin porturile ruseşti, din iunie 2022 se va aplica denumirea KEBCO (Kazakhstan Export Blend Crude Oil)”, a afirmat producător de petrol kazah CNPC-Aktobemunaigaz, care îşi livrează petrolul prin porturile ruseşti, într-un răspuns scris la o solicitare a Reuters.

Patru surse din companiile petroliere din Kazahstan implicate în tranzit prin porturile maritime ruseşti au confirmat, de asemenea, redenumirea petrolului şi au adăugat că schimbarea în KEBCO va intra în vigoare de luni pentru toate documentele oficiale.

Potrivit unei surse, Ministerul Energiei din Kazahstan va cere autorizarea guvernului pentru utilizarea oficială a noului nume.

Ministerul Energiei a refuzat să comenteze această problemă.

Petrol brut de export al Rusiei (REBCO) sau Urali, ţiţeiul emblematic al Rusiei încărcat din porturile vestice ale statului, a devenit recent dificil de plasat, mai ales la cumpărătorii europeni, din cauza sancţiunilor occidentale şi a sancţiunilor voluntare aplicate de companiile europene.

La începutul acestei săptămâni, UE a anunţat un embargo asupra importurilor de petrol rusesc de la sfârşitul anului 2022.

Kazahstanul foloseşte porturile maritime ruseşti ca rută de tranzit pentru 20% din fluxul său de export de petrol, aproximativ 13,3 milioane de tone în 2021, în timp ce petrolul originar din Kazahstan nu este supus, din punct de vedere tehnic, sancţiunilor occidentale.

Transporturile din Kazahstan au fost confundate în mod repetat cu livrările ruseşti, au spus traderii.

"Este o măsură necesară, pentru ca petrolul nostru să nu fie sancţionat, în timp ce numele lui arată clar ţara de origine în documente. Altfel avem probleme cu deschiderea acreditivelor", a declarat pentru Reuters un trader implicat în tranzitul petrolului Kazahstanului prin porturile ruseşti.

Producătorii de petrol kazahi speră că pot obţine preţuri mai bune pentru petrolul lor şi să-l vândă mai uşor dacă în documente se precizează clar că nu provine din Rusia, au spus sursele.

Diferenţa între preţul petrolului din Urali şi cel al petrolului Brent era de peste 30 de dolari pe baril de la sfârşitul lunii martie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările