INFOGRAFIE Avionul supersonic se întoarce. Boeing investeşte într-o aeronavă de 12 locuri, care zboară cu peste 1.600 km/h

INFOGRAFIE Avionul supersonic se întoarce. Boeing investeşte într-o aeronavă de 12 locuri, care zboară cu peste 1.600 km/h

Aparatul supersonic AS2 are un preţ de listă de 120 milioane de dolari Foto Aerion

Gigantul aerospaţial american Boeing s-a asociat cu Aerion Corp., un startup înfiinţat de miliardarul texan Robert Bass, pentru a dezvolta un avion business supersonic care să scurteze cu două ore zborul transatlantic. Boeing a anunţat că face „o investiţie semnificativă“ în Aerion şi va sprijini etapele de proiectare şi dezvoltare, scrie Bloomberg.

Astfel, Boeing ia locul altui gigant, Lockheed Martin Corp., care începuse un parteneriat cu Aerion în 2017. Cu toate că valoarea totală a investiţiei rămâne secretă, Boeing a primit două din cele cinci locuri din consiliul de administraţie al Aerion.

Finanţarea de la Boeing este o gură de oxigen pentru visul miliardarului Bass de la relua zborurile supersonice, după ce avioanele Concorde au fost retrase, în 2003, din cauza costurilor de operare foarte mari şi a limitelor de poluare fonică impuse de mai multe ţări. În octombrie, General Electric Co. anunţase că a finalizat proiectul iniţial pentru motoarele avionului AS2, care să permită aeronavei nu numai să zboare cu viteze mai mari decât viteza sunetului, ci şi să respecte limitele actuale de poluare, inclusiv fonică.

Supersonicul AS2 va avea un interior cu dotări de lux Foto Aerion

„Avem echipa perfectă pentru a dezvolta un supersonic sustenabil“, a declarat Steve Nordlund, vicepreşedinte al Boeing NeXt, unitatea de investiţii a gigantului american, citând experienţa în avioane supersonice a comaniei Aerion, precum şi palmaresul Boeing în domeniul aparatelor destinate aviaţiei comerciale.

Primul zbor, în 2023

În afară de asistenţa la proiectare şi dezvoltare, Boeing va furniza şi tot ce e legat de partea mecanică, de pregătirea fuselajului din material compozit armat cu fibră de carbon, de asamblare şi de capacităţile pentru testele de zbor. Primul zbor al avionului AS2 – care, cu o viteză de croazieră de peste 1.600 km/h şi o viteză maximă de Mach 1,4 (1.728 km/h) va fi cu 70% mai rapid decât cele mai performante avioane business din prezent – este programat în 2023. Lansarea aparatului supersonic cu 8-12 locuri e aşteptată de mai multe companii aeriene sau de sharing, cum este Flexjet, care a comandat deja 20 de bucăţi. Preţul de listă al avionului supersonic de business AS2 este de 120 milioane dolari, cu mici variaţii, în funcţie de dotări.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: