Guvernul Poloniei scuteşte de impozite industria gazelor de şist, până în 2020

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donalid Tusk, premierul Poloniei, a precizat că, după anul 2020, impozitele nu vor depăşi 40% din veniturile activităţilor de exploatare a gazelor de şist
Donalid Tusk, premierul Poloniei, a precizat că, după anul 2020, impozitele nu vor depăşi 40% din veniturile activităţilor de exploatare a gazelor de şist

Guvernul Poloniei, ţară dependentă de livrările de gaze ale Rusiei, a decis marţi scutirea de impozite a industriei gazelor de şist, până în 2020, a anunţat premierul Donald Tusk, transmite AFP.

„Am adoptat soluţii destinate încurajării proiectelor gazelor de şist, între care scutirea de impozite a exploatării acestora, până în 2020“, a spus Tusk, potrivit AFP, citată de Mediafax.

El a precizat că după anul 2020 impozitele nu vor depăşi 40% din veniturile activităţilor de exploatare. Propunerea guvernului va fi trimisă Parlamentului în decurs de două săptămâni, iar Donald Tusk speră la aplicarea unor proceduri accelerate în această problemă, mai ales în contextul conflictului ruso-ucrainean.

Până în prezent, în Polonia au fost efectuate 50 de foraje la zăcăminte de şist, iar în iulie 2013 a început o primă activitate de exploatare, cu titlu experimental. Rezervele de gaze de şist ale Poloniei sunt evaluate la 800 de miliarde-2.000 de miliarde de metri cubi.

În explorarea gazelor de şist din Polonia sunt implicate grupuri mari, precum Chevron şi ConocoPhillips.

Importurile de gaze din Rusia acoperă 60% din necesarul anual al Poloniei, astfel că o posibilă perturbare a acestora reprezintă un motiv major de îngrijorare pentru autorităţi. În 2009, autorităţile poloneze au fost nevoite să reducă livrările de gaze către populaţiei, atunci când Gazprom a sistat furnizarea acestora Ucrainei din cauza neînţelegerilor legate de preţuri şi plăţi.

Criza ucraineană a intensificat discuţiile referitoare la dependenţa de gazele ruseşti. În prezent, 91% din electricitatea din Polonia este produsă din huilă şi lignit, Polonia având rezerve suficiente de cărbune pentru următorii 150 de ani, conform estimărilor.

Polonia are o populaţie de 38 de milioane de locuitori şi cea mai mare economie din Europa de Est, consumând în prezent 15 miliarde de metri cubi de gaze pe an.


Mai puteţi citi: 

INFOGRAFIE Cine scoate bani şi cine fuge de gazele de şistÎn ultimul deceniu, exploatarea acestei resurse a împărţit statele şi opinia publică în două tabere, însă ultima perioadă a adus schimbări de poziţii surprinzătoare.

Ce viitor au gazele de şist în RomâniaRomânia mai are rezerve dovedite de gaze naturale pentru 10-15 ani, însă exploatarea resurselor neconvenţionale la scară industrială continuă să fie un capitol îndepărtat pentru piaţa românească.

Cum au ajuns gazele de cinci ori mai ieftine în SUA decât în EuropaAmericanii plătesc în prezent aproximativ 70 de dolari pe mia de metri cubi de gaze. În acelaşi timp, peste Ocean, europenii cumpără gaze ruseşti cu 400 de dolari pe mia de metri cubi.

INFOGRAFIE Cum schimbă gazele de şist piaţa mondială a energieiDeclinul rezervelor tradiţionale a determinat petroliştii să acorde tot mai multă atenţie resurselor neconvenţionale de combustibili.

Britanicii au descoperit noi zăcăminte de gaze de şistUna dintre cele mai mari companii care desfăşoară operaţiuni de explorare pentru gaze de şist a anunţat că a descoperit o formaţiune cu potenţial uriaş în nord-vestul Marii Britanii, alimentând speranţele guvernanţilor de la Londra privind o revoluţie a gazelor de şist după modelul Statelor Unite ale Americii.

România are rezerve de gaze de şist echivalente consumului pe 100 de aniRomânia are rezerve de gaze de şist de 1.444 miliarde de metri cubi, estimează Administraţia americană pentru informaţie în domeniul energiei (EIA), în condiţiile în care rezervele dovedite de gaze se plasează la 113 miliarde metri cubi, iar consumul anual este de aproximativ 14 miliarde metri cubi.

Gheorghe Duţu, şeful ANRM: România nu îşi poate permite să nu ia în calcul gazele de şist.România nu îşi poate permite să nu ia în calcul resursa reprezentată de gazele de şist, a declarat, luni, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), Gheorghe Duţu, într-o dezbatere organizată la Vaslui la care au participat autorităţi locale, activişti de mediu şi cetăţeni din comunele în care compania Chevron va începe explorarea, scrie Agerpres.ro.

Prefectura Vaslui a dat în judecată CL Puieşti, care a interzis pentru a doua oară explorarea gazelor de şistPrefectura Vaslui a dat în judecată, vineri, Consiliul Local Puieşti, unitate administrativă care a interzis, pentru a doua oară, explorarea gazelor de şist pe teritoriul comunei, unde compania Chevron a avut deja o dezbatere publică pentru obţinerea acordului de mediu, transmite Mediafax.

Consilierii locali din Puieşti au decis: referendumul privind gazele de şist va fi organizat în luna februarie 2014Cgiar cu o zi înainte de sfârşitul anului 2013, consilierii locali din comuna vasluiană Puieşti au votat organizarea unui referendum privind explorarea şi exploatarea gazelor de şist pe raza localităţii.

Reportaj „Le Monde” privind exploatarea gazelor de şist din localitatea PungeştiJurnaliştii cotidianului francez „Le Monde” au publicat zilele trecute un material în care prezintă un reportaj realizat la Pungeşti, judeţul Vaslui, fiind expus punctul de vedere al unui fermier local îngrijorat de efectele începerii lucrărilor pentru exploatarea gazelor de şist din localitatea vasluiană.

Babilonie la Vaslui pe tema gazelor de şist. Activiştii au huiduit şi au ţinut discursuri în genunchi, Chevron a suspendat întâlnirea de două oriPeste 300 de oameni s-au prezentat, ieri, în centrul comunei vasluiene Puieşti, pentru a participa la o dezbatere publică despre gaze de şist, iniţiată de oficialii companiei Chevron. Întâlnirea s-a transformat, însă, într-un fiasco din cauza huiduielilor activiştilor.

Epicentrul protestelor din Vaslui s-a mutat în comuna Puieşti. O dezbatere publică despre gazelor de şist, boicotată cu un cor de huiduieliReprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) au organizat astăzi, 19 decembrie, o dezbatere cu localnicii la căminul cultural din comuna vasluiană Puieşti. Tema este legată de explorarea pentru gazele de şist, după ce Consiliul Judeţean Vaslui a acordat recent companiei Chevron un certificat de urbanism pentru amplasarea sondelor pe raza comunei.

Marea Britanie nu vrea directive de la UE privind exploatarea gazelor de şistPremierul britanic David Cameron a avertizat, marţi, Comisia Europeană împotriva unei legislaţii la nivelul întregii Uniuni Europene care să reglementeze industria extracţiei gazelor de şist prin fracturare hidraulică, susţinând că o astfel de iniţiativă ar crea nesiguranţă şi ar afecta investiţiile, relatează Reuters.

Cum va taxa statul exploatările viitoare. Bâlbele Guvernului pot afecta renegocierea cu Petrom.Redevenţele devin un nou călcâi al lui Ahile pentru Guvern, în condiţiile în care majorarea acestora a fost prezentată iniţial ca sursă de creştere a veniturilor la bugetul de stat, dar acum Executivul se vede în imposibilitatea de a aplica noile niveluri pentru acordurile deja aflate în vigoare.

Redevenţele plătite de Romgaz şi Petrom ar putea creşte cu 24-40% pentru concesiunile noi.Redevenţele plătite statului român de către companiile care extrag petrol şi gaze ar putea creşte de anul viitor cu procente situate între 25% şi 40%, se arată în prospectul pregătit pentru listarea  Romgaz.

Adrian Vasilescu: Lumea merge spre taxarea mare a resurselor şi a materiilor prime şi neimpozitarea muncii. Următorul model economic post criză nu se va mai baza pe creditare şi se va migra de la vânzare directă la leasing, iar statele vor pune taxe foarte înalte pentru materii prime şi materiale şi vor impozita minim munca, sistem care ar putea fi preluat şi de România, afirmă Adrian Vasilescu.

Care este nivelul corect al redevenţelor la petrol şi gaze. Nivelul încasărilor statului din exploatări este unul dintre motivele pentru care de două săptămâni se protestează faţă de proiectul de la Roşia Montană. Anul viitor însă se prefigurează un scandal şi mai mare, în condiţiile în care în 2014 expiră termenul până la care nivelul redevenţelor la petrol şi gaze nu poate fi modificat. Statul român vrea să le crească „la media europeană”. „Adevărul” vă prezintă care sunt sistemele de taxare în lume.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite