Goldman Sachs: Criza petrolului s-a terminat mult mai devreme decât se aştepta toată lumea. Acum producţia este mai mică decât cererea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sabotajele instalaţiilor petroliere din Nigeria şi incenidiul din Canada au dus la suspendarea temporară a producţiei într-o serie de zăcăminte    FOTO AP
Sabotajele instalaţiilor petroliere din Nigeria şi incenidiul din Canada au dus la suspendarea temporară a producţiei într-o serie de zăcăminte    FOTO AP

Preţul petrolului a crescut luni cu 2%, până la 48,71 de dolari pe baril, după ce o serie de explozii la instalaţiile petroliere din Nigeria şi incendiul din Canada au redus puternic producţia mondială, astfel că cererea este acum mai mare decât producţia, scrie Reuters.

Potrivit unui raport Goldman Sachs, problemele de producţie au dus la scăderea extracţiei cu 3,75 milioane de barili pe zi, iar cererea este sănătoasă, astfel că banca notează sfârşitul crizei petrolului. Aceasta este o poziţie cu 180 de grade diferită faţă de rapoartele anterioare ale Goldman Sachs, când banca nota că preţurile ar putea scădea chiar şi la 20 de dolari pe baril.

„Piaţa petrolului a trecut de la aproape o saturare a depozitării la deficit mult mai devreme decât anticipam“, arată Goldman în raport.

„Piaţa a trecut probabil pe deficit în luna mai…atât din cauza cererii susţinute şi puternice, dar şi ca urmare a unui declin abrupt al producţiei“, se mai spune în document.

Un nou surplus din 2017 din cauza reluării forajelor

Totuşi, Goldman avertizează că se va ajunge din nou la surplus în prima jumătate a anului 2017 deoarece preţurile de 50 de dolari pe baril din a doua jumătate a acestui an va duce la creşterea explorării şi producţiei.

În Nigeria, producţia a scăzut la minimul ultimelor decenii, până la 1,65 de milioane de barili, din cauza unor acte de sabotaj.

Pe continentul american, oficialii SUA au avertizat că sunt din ce în ce mai îngrijoraţi din cauza situaţiei din Venezuela, unde oamenii au ajuns să vâneze pisici şi câini pe stradă şi unde preşedintele Nicolas Maduro a scos Armata pe stradă la aplicaţii pentru a elimina o posibilă lovitură de stat dată de SUA.

Deja producţia Venezuelei a scăzut cu 188.000 de barili pe zi în acest an.

Şi în SUA producţia a scăzut cu 8,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 8,8 milioane de barili pe zi, din cauza unui val de insolvenţe ale companiilor din domeniu.

Producţia a scăzut şi în China cu 5,6% în aprilie faţă de aceeaşi lună de anul trecut, până la 4,04 milioane de barili pe zi.

Pe de altă parte, a crescut producţia Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), pe măsură ce statele din cadrul acesteia s-au angajat într-o cursă nemiloasă pentru cotă de piaţă. OPEC a pompat 32,44 milioane de barili în aprilie, cu 188.000 mai mult decât în martie, cel mai mare nivel din 2008 încoace. Iranul îşi creşte producţia după ce a scăpat de sancţiunile legate de programul său nuclear şi a anunţat că vrea să crească producţia până la 4 milioane de barili, nivelul de dinainte de impunerea embargoului. Concomitent, şi Arabia Saudită îşi creşte producţia, statul nefiind de acord cu îngheţarea producţiei fără ca Iranul săparticipe.

Stocuri mari, marje mici de rafinare

Deocamdată, nivelul ridicat al stocurilor face ca creşterea preţurilor ţiţeiului să fie mai lentă, piaţa fiind nervoasă în privinţa perioadei în care producţia nu este reluată, potrivit băncii Morgan Stanley.

Potrivit Barclays, în timp ce sistarea producţiei din mai multe locuri sprijina preţurile, însă notează că marjele de rafinare scad în Asia, ceea ce înseamnă o cerere mai slabă de carburanţi, astfel că există riscuri pentru scăderea preţului petrolului din trimestrul al treilea.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite