Gigantul ipotecar Fannie Mae a realizat anul trecut un profit colosal de 84 de miliarde de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fannie Mae a fost naţionalizată în toamna lui 2008
Fannie Mae a fost naţionalizată în toamna lui 2008

Fannie Mae, o entitate imobiliară care a fost naţionalizată de către guvernul SUA în 2008, a realizat în cursul anului trecut un profit de 84 de miliarde de dolari, provenit în special din creşterea preţului locuinţelor şi a unor beneficii contabile.

Pe ultimul trimestru câştigul brut a fost de 6,5 miliarde de dolari, în scădere faţă de cele 7,6 miliarde realizate în aceeaşi perioadă din 2012. 

Gigantul imobiliar va plăti un dividend de 7,2 miliarde de dolari către Trezoreria SUA luna viitoare. Împreună cu cei 114 miliarde de dolari restituiţi anterior, compania vi fi plătit suma de 116 miliarde, primită de la stat odată cu salvarea sa, scrie Daily Finance.

Împreună cu rivala sa mai mică Freddie Mac, Fannie a fost naţionalizată în septembrie 2008, ambele riscând să intre în colaps din cauza ipotecilor riscante. Împreună, cele două companii au primit 187 de miliarde de dolari.

Spre comparaţie, în 2012, Fannie Mae a realizat un profit net de doar 17,2 miliarde de dolari. Compania a anunţat azi că se aşteaptă să fie profitabilă în viitorul apropiat, dar că nivelul realizat anul trecut nu va mai fi atins.

Fannie Mae şi Freddie Mac deţin sau garantează ipoteci în valoare de circa 5.000 de miliarde de dolari americani. Cele două societăţi nu realizează împrumuturi directe către populaţie. Ele cumpără ipotecile de la bănci, le reîmpachetează sub formă de obligaţiuni, le garantează împotriva falimentului şi apoi le vând către investitori. Această activitate stimulează creditarea.

Mai puteţi citi:

Amenzi de 1,7 miliarde de euro pentru opt giganţi bancari care au manipulat dobânzile

Comisia Europeană (CE) a amendat opt bănci internaţionale cu 1,71 miliarde de euro, pentru că au participat la activităţi de tip cartel prin care au manipulat indicii de dobândă pe piaţa interbancară EURIBOR şi LIBOR, la euro şi la yeni japonezi.

Comisia Europeană acuză crema băncilor de investiţii de cartelizare în privinţa derivativelor

Comisia Europeană acuză marile bănci de investiţii ale lumii de cartelizare pentru a bloca tentativele burselor de a transparentiza preţul unor produse financiare numite derivative, scrie AP.

A mai căzut un mit: Germania a folosit paradisuri fiscale şi firme-fantomă înregistrate în Irlanda pentru a-şi cosmetiza deficitul

Statul german, lăudat constant pentru politicile sale economice şi critic acerb al paradisurilor fiscale, a folosit companii înregistrate în Irlanda pentru a-şi masca deficitul, scrie Forbes, care citează o investigaţie a Der Spiegel.

Deutsche Bank, anchetată în SUA pentru suspiciuni de încălcare a sancţiunilor impuse Iranului

Justiţia din Statele Unite anchetează Deutsche Bank şi alte bănci de anvergură globală pentru suspiciuni că ar fi făcut afaceri de miliarde de dolari, prin subsidiarele americane, cu Iran, Sudan şi alte ţări supuse sancţiunilor economice internaţionale, potrivit „The New York Times”.

Barclays, amendată cu 435 milioane de dolari în SUA pentru manipularea preţurilor la energie

Autorităţile federale americane din domeniul energiei au dispus o amendă-record de 435 milioane de dolari împotiva băncii britanice Barclays, acuzând-o că a manipulat preţurile la electricitate în California şi alte pieţe din vestul Statelor Unite, scrie Wall Street Journal.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite