Gigantul industrial General Electric vrea să preia Alstom, într-o tranzacţie evaluată la 13 miliarde dolari. Ambele au fabrici în România

Gigantul industrial General Electric vrea să preia Alstom, într-o tranzacţie evaluată la 13 miliarde dolari. Ambele au fabrici în România

Alstom este producătorul celebrelor trenuri de mare viteză TGV  FOTO Reuters

General Electric, cel mai mare conglomerat industrial din lume, vrea să preia compania franceză Alstom într-o tranzacţie de 13 miliarde dolari, scrie Bloomberg, care citează surse apropiate.

General Electric vrea să folosească rezervele de 57 de miliarde de dolari pe care le-a acumulat în afara SUA. Alstom este una dintre cele mai mari companii industriale din Europa, producând numeroase echipamente, de la trenurile de mare viteză TGV până la centrale electrice.
 
General Electric a încheiat anul 2013 cu venituri de 146 miliarde de dolari şi un profit net de 14 miliarde de dolari. Alstom are anual vânzări de 20,2 de miliarde de euro şi un profit net de 802 milioane de euro. La nivel mondial, compania are peste 85.000 de salariaţi.
 
Alstom are aproximativ 1.050 de angajaţi în centrele de producţie şi birourile din Bucureşti. Compania franceză este prezentă în domeniul energetic, în transporturi şi în reţele electrice inteligente. De asemenea, prin compania Alstom General Turbo, în care deţine 51%, produce componente pentru echipamente energetice. Cea mai cunoscută activitate a Alstom în România este mentenanţa făcută pentru trenurile de metrou.
 
Cel mai mare acţionar al Alstom este grupul francez Boygues, cu 29,4% din titluri. Boygues este unul dintre cele mai mari grupuri de construcţii din Europa. În România, acesta a fost prezent prin subsidiara Colas, care a construit unele tronsoane de autostrăzi.
 
General Electric a preluat anul trecut Lufkin Industries, care produce echipamente petroliere. Lufkin are o fabrică lângă Ploieşti, inaugurată tot anul trecut.
 
Companiile americane evită să repatrieze rezervele acumulate din afacerile din afara Statelor Unite din cauza taxei de 35% pe profit percepută de guvernul american. Multinaţionalele americane multinaţionale au acumulat rezerve de 1,95 de trilioane de dolari în afara SUA până la finele anului trecut.
 
Mai puteţi citi:
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: