FMI: se inversează polii de creştere economică. România va avea un avans de 2% în acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Activitatea industrială din China a fost afectată de creşterea economică slabă. FOTO: Reuters
Activitatea industrială din China a fost afectată de creşterea economică slabă. FOTO: Reuters

Pentru prima dată de la izbucnirea crizei, economiile dezvoltate au o evoluţie mai bună decât puternicele state emergente, unde apar tot mai multe semne de îngrijorare.

Fondul Monetar Internaţional a revizuit în scădere estimarea privind creşterea economică mondială, iar cele mai mari corecţii au fost suferite de economiile puternicelor state BRIC - Brazilia, Rusia, India şi China. Astfel, Fondul anunţă o creştere economică mondială de 2,9%, faţă de estimările iniţiale de 3,1%. 

Ritmul de creştere mai lent în ţările emergente a cauzat reducerea prognozei FMI privind avansul economic mondial. Fondul anunţă o creştere de 4,5% pentru aceste ţări, în timp ce prognozele din raportul publicat în urmă cu trei luni se situau la 5%.

Creşterea va fi mai mică pentru aceste ţări şi în anul care vine, estimarea fiind redusă la 5,1%. Fondul şi-a menţinut însă prognoza privind avansul înregistrat de statele dezvoltate, respectiv de 1,2% în 2013 şi 2% în 2014. Mai mult, economiştii subliniază faptul că şi, în 2014, principalele motoare ale economiei mondiale vor fi tot ţările dezvoltate. 

„Creşterea reală a Produsului Intern Brut a dezamăgit în pieţele emergente şi în economiile în curs de dezvoltare, însă a rămas în linie cu aşteptările noastre pentru economiile dezvoltate. Motivele pentru această creştere mai lentă diferă la fiecare ţară emergentă şi pot include diverse constrângeri, stabilizarea sau scăderea preţurilor mărfurilor, mai puţin sprijin de stat şi activitatea lentă de creditare”, se arată în raportul semestrial publicat marţi de FMI. 

Economiile din grupul BRIC - Brazilia, Rusia, India şi China - au suferit cele mai mari corecţii în ceea ce priveşte prognoza de creştere. Prognozele pe 2013 au fost scăzute pentru trei dintre ele, adică Rusia, India şi China, iar prognozele pentru 2014 au fost revizuite în scădere pentru toate cele patru state. 

„În prima jumătate a anului 2013, creşterea din Asia s-a dovedit mai degrabă moderată şi a fost mai slabă decât anticipam în raportul semestrial din aprilie 2013. Evoluţia sub aşteptări a fost cauzată de o încetinire mai accentuată a ritmului de creştere economică a Chinei, ceea ce a afectat activitatea industrială în cea mai mare parte a statelor emergente din Asia”, se arată în document. 

Analiştii estimează că economia românească va înregistra un avans de 2% în acest an, urmată de o creştere mai puternică, de 2,2%, în 2014. Estimările sunt mai mari decât prognoza oficială a Guvernului, care a anunţat o creştere de 1,6% pentru acest an. Totodată, FMI estimează că România va ajunge la un nivel de creştere economică de 3,5% până în 2018. 

Fondul anunţă faptul că această schimbare a tendinţelor de creştere economică la nivel mondial atrag anumite riscuri noi, însă subliniază faptul că şi vechile riscuri rămân. Printre acestea, analiştii identifică reformele neterminate din sectorul financiar, politicile monetare dăunătoare şi nivelul ridicat al datoriilor companiilor din câteva state membre ale zonei euro. Cele mai importantă problemă rămâne însă cea a datoriilor de stat prea ridicate, care atrage riscuri de ordin fiscal şi financiar, inclusiv în economiile puternice precum Statele Unite ale Americii şi Japonia. 

Tot marţi, Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD) a avertizat China, India, Indonezia şi Malaysia asupra necesităţii de a implementa reforme structurale puternice pe termen mediu, altfel riscă să nu-şi atingă potenţialul de creştere economică. 

„În timp ce ţările asiatice emergente au făcut progrese economice remarcabile în ultimele patru decenii, câteva dintre economiile aflate în curs de dezvoltare se confruntă cu provocări ridicate în drumul către creştere economică sustenabilă şi către majorarea veniturilor medii”, se arată în document. 

În ceea ce priveşte zona euro, economiştii FMI sunt de părere că acţiunile guvernelor au redus riscurile majore şi au stabilizat condiţiile financiare, chiar dacă ritmul de creştere de la periferia uniunii monetare rămâne constrâns de lipsa creditării. Regiunea va ieşi însă treptat din recesiune, iar creşterea economică va ajunge la un nivel de 1% în 2014. 

Pentru Statele Unite, analiştii anunţă că raportul nu a luat în calcul actualul blocaj federal, dar subliniază faptul că, dacă acesta nu va fi unul de durată şi dacă pragul datoriei publice este majorat la timp, atunci efectele asupra economiei vor fi minime şi proiecţiile din acest raport rămân valabile. 

Astfel, FMI se aşteaptă la o creştere de 1,5% în acest an a economiei americane, nivelul urmând să ajungă la 2,5% în 2014, pe fondul consolidării creşterii şi consumului interne, susţinute de revenirea pieţei imobiliare şi creşterea nivelului economiilor la nivel de gospodărie. 

În China, creşterea va încetini de la 7,5% în acest an la 7,25% în 2014, iar aceeaşi tendinţă se va observa şi în Japonia: ritmul de creştere va fi de 2% anul acesta şi de 1,25% în 2014. 

Cele mai puternice state emergente din lume se confruntă anul acesta cu o încetinire dramatică a creşterii economice, care pune în pericol stabilitatea la nivel mondial.

În contextul crizei, cererea din statele dezvoltate a scăzut într-o perioadă în care forţa de muncă din statele emergente cerea salarii mai mari pe fondul creşterii economice autohtone. Combinaţia a fost letală.

Pentru a „ocoli” criza, statele BRICS au adoptat strategii diferite: China a investit masiv în proiecte de infrastructură, Rusia şi-a reformat legislaţia pentru a atrage investitori străini, Brazilia a mizat pe exporturi, India şi-a promovat forţa de muncă ieftină, iar Africa de Sud s-a axat pe dezvoltarea sectorului finanţe-bănci. 

Niciuna dintre aceste strategii nu a funcţionat după aşteptările guvernanţilor care le-au aplicat. 

CITEŞTE MAI MULT

„Motoarele” economiei mondiale abia acum intră în criză

Cele mai puternice state emergente din lume se confruntă anul acesta cu o încetinire dramatică a creşterii economice, care pune în pericol stabilitatea la nivel mondial.


INFOGRAFII Economia chineză va avea în 2013 cea mai scăzută creştere din ultimii 23 de ani. „China este deja în criză financiară”

Ritmul de creştere economică înregistrat de China în al doilea trimestru a fost iar sub aşteptările oficialilor de la Beijing, care şi-au revizuit în scădere ţinta pentru întregul an. „Discuţiile pe tema ritmului de creştere sunt inutile pentru că statul chinez este deja în criză financiară, care nu poate decât să se înrăutăţească dacă guvernanţii nu rezolvă cumva problema datoriei uriaşe”, explică consilier economic al Guvernului de la Beijing.


Sfârşitul basmului pentru economia chineză?

Un castel din cărţi de joc, în care banii din credite cu garanţii dubioase au construit autostrăzi-suspendate şi oraşe-fantomă. Aşa este descrisă acum China, care s-a transformat peste noapte din motorul creşterii economice mondiale în principalul factor de risc, spun economiştii.


Bursele din China închid a doua zi consecutiv în scădere

Bursele din China şi-au continuat declinul şi marţi, iar fuga investitorilor a cauzat o scădere de 20% faţă de sfârşitul lunii mai.


„Fabrica lumii” începe să stea degeaba. Producţia din China scade pentru prima dată în 2013

Criza de creditare cu care se confruntă companiile din China şi problemele din sectorul bancar şi-au pus amprent asupra producţiei ţării. Pentru prima dată din noiembrie 2012, indicele managerilor de achizii - principalul indicator economic al activităţii industriale - se va contracta în iunie, sunt de părere economiştii.


Se clatină comunismul în China? Muncitorii învaţă să-şi ceară drepturile

Pasa proastă prin care trece economia chineză ameninţă pactul tacit dintre Partidul Comunist şi populaţie – chinezii acceptă restricţiile civice şi îngrădirea libertăţilor pentru locuri de muncă şi preţuri scăzute. Inflaţia ajunge la cote alarmante, iar mii de muncitori chinezi au învăţat să protesteze.


Piaţa imobiliară chineză, încă un pas spre prăbuşire

Preţurile locuinţelor au scăzut luna trecută în aproape jumătate dintre marile oraşe chineze, după ce oficialii de la Beijing au luat măsuri dure pentru a dezumfla bula imobiliară.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite