Europenii fac lobby pentru a cumpăra gaze americane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe ţări din Europa de Est, printre care şi România, au făcut front comun cu marii jucători din sectorul energetic american pentru a relaxa legislaţia astfel încât să importe gaze lichefiate din SUA.

Proiectul Nabucco a murit, lucrările la South Stream se vor termina în 2015, conform celor mai optimiste scenarii. Astfel că europenii au început să caute iar alternative pentru a scăpa de monopolul gazelor ruseşti. 

De această dată, un grup de ţări est-europene vrea drept furnizor ţara care a reuşit în ultimii ani să obţină gaze de aproape cinci ori mai ieftine decât preţul cerut de ruşi: Statele Unite ale Americii. Astfel, peste 12 state europene au început să lucreze alături de marii producători ammericani de gaze pentru a înfiinţa un grup de lobby la Washington, transmite săptămânalul american „The National Journal”. 

Scopul lor final este să obţină o relaxare a legislaţiei privind exporturile de gaze naturale lichefiate. Un scenariu avantajos atât pentru europenii în căutare de noi furnizori, cât şi pentru companiile americane care se zbat să supravieţuiască pe o piaţă suprasaturată şi care, deseori, au „ars gazul degeaba” - mulţi producători au fost nevoiţi să ardă gazele naturale pe care le găseau atunci când căutau ţiţei pentru că nu aveau facilităţile necesare pentru stocarea şi transportarea gazelor. Statele europene ar lucra deja în parteneriat cu o firmă americană de lobby pentru a lansa o coaliţie în acest sens sub numele de Aliaţii LNG (gaze naturale lichefiate – n.r.).

Printre ţările europene implicate în campania de lobby se numără cel mai probabil România, Austria, Cehia, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Polonia şi Slovacia, a declarat o sursă apropiată discuţiilor pentru publicaţia americană.

„Aceste ţări încă depind în mare măsură de Rusia şi sunt entuziaste cu privire la posibilitatea de a intra pe piaţa LNG. Nu caută doar gaze americane, ci şi relaţii comerciale bune, solide”, le-a explicat jurnaliştilor un reprezentant al companiei americane de lobby cu care lucrează europenii. 

În prezent, legislaţia Statelor Unite ale Americii restricţionează strict exporturile de gaze naturale către ţări cu care Washingtonul nu are acorduri de liber-schimb. Deşi SUA şi Uniunea Europeană au deschis discuţiile pentru un astfel de pact comercial, experţii apreciază că un astfel de tratat nu poate fi finalizat în mai puţin de doi ani. 

UE renunţă la politica „verde”

În ciuda retoricii puternice cu privire la necesitatea de a se reorienta către energia verde, care în ultimii ani s-a auzit tot mai tare de la Bruxelles, Uniunea Europeană pare că a renunţat sau măcar încetinit planurile ambiţioase în vederea obţinerii de energie sustenabilă. Comisia Europeană vrea să renunţe la aceste planuri şi să paveze drumul către exploatarea gazelor de şist prin fracturare hidraulică, notează jurnaliştii germani de la „Der Spiegel”.

La propunerea preşedintelui CE, Jose Manuel Barroso, Executivul UE va propune ca statele membre să nu mai primească îndrumări exacte pentru dezvoltarea energiei regenerabile, transmite şi „Süddeutsche Zeitung ”. 

CITEŞTE MAI MULT


INFOGRAFIE Cine scoate bani şi cine fuge de gazele de şist

În ultimul deceniu, exploatarea acestei resurse a împărţit statele şi opinia publică în două tabere, însă ultima perioadă a adus schimbări de poziţii surprinzătoare.


Ce viitor au gazele de şist în România

România mai are rezerve dovedite de gaze naturale pentru 10-15 ani, însă exploatarea resurselor neconvenţionale la scară industrială continuă să fie un capitol îndepărtat pentru piaţa românească.


Cum au ajuns gazele de cinci ori mai ieftine în SUA decât în Europa

Americanii plătesc în prezent aproximativ 70 de dolari pe mia de metri cubi de gaze. În acelaşi timp, peste Ocean, europenii cumpără gaze ruseşti cu 400 de dolari pe mia de metri cubi.


INFOGRAFIE Cum schimbă gazele de şist piaţa mondială a energiei

Declinul rezervelor tradiţionale a determinat petroliştii să acorde tot mai multă atenţie resurselor neconvenţionale de combustibili.


Britanicii au descoperit noi zăcăminte de gaze de şist

Una dintre cele mai mari companii care desfăşoară operaţiuni de explorare pentru gaze de şist a anunţat că a descoperit o formaţiune cu potenţial uriaş în nord-vestul Marii Britanii, alimentând speranţele guvernanţilor de la Londra privind o revoluţie a gazelor de şist după modelul Statelor Unite ale Americii.


România are rezerve de gaze de şist echivalente consumului pe 100 de ani

România are rezerve de gaze de şist de 1.444 miliarde de metri cubi, estimează Administraţia americană pentru informaţie în domeniul energiei (EIA), în condiţiile în care rezervele dovedite de gaze se plasează la 113 miliarde metri cubi, iar consumul anual este de aproximativ 14 miliarde metri cubi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite