Europa de Est devine o favorită a investitorilor în obligaţiuni, din cauza riscurilor din Rusia şi Siria

Europa de Est devine o favorită a investitorilor în obligaţiuni, din cauza riscurilor din Rusia şi Siria

Europa de Est, regiunea din ineriorul Uniunii Europene unde s-a dezvoltat o nouă clasă de lideri iliberali, devine o favorită a investitorilor de pe pieţele emergente, care se retrag din Rusia şi Turcia din cauza riscurilor geopolitice şi comerciale şi a sancţiunilor, relatează Bloomberg, care notează că cele mai bune performanţe din această lună sunt cele ale obligaţiunilor Poloniei şi Ungariei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Revenirea volatilităţii la nivel global testează determinarea investitorilor de a păstra obligaţiunile în monede locale care au fost anterior preferatele pieţei.

Obligaţiunile ruseşti şi rubla au scăzut după extinderea sancţiunilor de către Statele Unite, pe 6 aprilie, şi a agravării tensiunilor din Siria, săptămâna trecută.

Lira turcească este la rândul ei expusă la războiul din Siria, dar şi la politica monetară a Turciei, pe care mulţi analitşi o consideră prea relaxată.

În schimb, pieţele din centrul Europei beneficiază încă de creşterea neinflaţionistă şi temperarea tensiunilor politice.

Actualele incertitudini din Rusia şi Turcia fac din Europa Centrală şi de Est ”un loc mai sigur, în termeni relativi”, a spus Esther Law, manager de obligaţiuni de pe piaţa emergentă la compania Amundi, cel mai mare manager de fonduri din Europa, cu active în administrare de 1.400 de miliarde de euro.

”Rotirea activelor este probabil să aibă loc în favoarea Europei Centrale şi de Est, în special dacă politica Băncii Centrale Europene nu va fi mai agresivă decât ne aşteptăm”, a spus Law, care preferă obligaţiunile poloneze.

Obligaţiunile est-europene cu randamente mai mici sunt susţinute de inflaţia scăzută, care a contribuit la amânarea înăspririi politicii monetare.

Banca centrală a Poloniei chiar a analizat o posibilă reducere a dobânzilor. Săptămâna trecută, randamentul obligaţiunilor poloneze pe termen de 10 ani a coborât sub 3% pentru prima oară din 2016.

În Ungaria, unde banca centrală s-a angajat să menţină costurile de împrumut la un minim record pentru o perioadă lungă de timp, agenţia care administrază datoriile publice a vândut  săptămâna trecută cele mai multe obligaţiuni după 2014, iar ponderea investitorilor străini care deţin obligaţiuni ungare a urcat la cel mai ridicat nivel din noiembrie 2016.

Riscurile politice sunt în scădere în cea mai mare parte a Europei de Est, noul premier al Poloniei, Mateusz Morawiecki, încercând că rezolve un conflict cu Comisia Europeană legat de reforma din justiţie, care risca să priveze ţara de dreptul de vot în UE.

Premierul ungar Viktor Orban, care a reuşit o nouă victorie în alegerile din această lună, a promis să continue politica fiscală prudentă, cu toate că unii investitori sunt îngrijoraţi de erodarea în continuare a democraţiei în Ungaria.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările