Cum se poate dărâma o bursă printr-un mesaj postat pe Twitter

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Faptul că un mesaj fals postat pe Twitter cauzează o pierdere de 136 de miliarde de dolari pe bursa americană nu reprezintă o problemă de securitate pentru o reţea de socializare, ci reprezintă un uriaş semnal de alarmă pentru o piaţă atât de vulnerabilă, explică analiştii.

Un mesaj fals postat marţi pe reţeaua Twitter a cauzat imediat o pierdere de 136 de miliarde de dolari pe bursa americană. 

Contul de Twitter al agenţiei de ştiri Associated Press, un reper în presa mondială, a fost spart de hackeri. Aceştia au postat apoi un mesaj fals prin care anunţau că la Casa Albă a avut loc o explozie şi că preşedintele Barack Obama a fost rănit

În doar câteva secunde, indicele Dow Jones Industrial Average a pierdut 150 de puncte. Aproape la fel de repede a recuperat scăderea după ce s-a aflat faptul că informaţia este falsă. 

Însă nu doar bursa americană a fost afectată. Şocul s-a reflectat şi în cursurile valutare, în cotaţiile bunurilor şi ale mărfurilor şi în pieţele de obligaţiuni. 

Faptul că un astfel de incident are o asemenea putere asupra unei burse reprezintă un semnal de alarmă, spun analiştii. Bursele au fost influenţate de zvonuri de nenumărate ori şi începând cu multă vreme înainte de apariţia reţelelor de socializare. 

bursa americana messaj fals ap foto twitter

Evoluţia bursei, la câteva secunde după postarea mesajului fals pe contul AP. Foto twitter.com/charlesforelle

Însă căderea abruptă înregistrată ieri arată că bursa este extrem de vulnerabilă. Slăbiciunea este favorizată şi accentuată de temerile care „scutură” bursele de câţiva ani, legate de criza din UE şi de temerile privind evoluţia tot mai lentă a economiei chineze. 

Consolidarea măsurilor de securitate - atât din partea administratorilor reţelelor de socializare, cât şi din partea deţinătorilor de conturi găzduite de acestea - nu va soluţiona o astfel de problemă. 

Astfel de căderi abrupte sunt favorizate şi un tip de tranzacţionare numit „flash trading”, realizat automat, modalitate prin care se realizează acum jumătate din toate tranzacţiile efectate pe bursă. Iar acestea se realizează de calculatoare pe baza unui algoritm care ia în calcul informaţiile de tip „breakingnews” care împânzesc media - în unele cazuri, cum este cel de faţă, fără niciun fundament real. 

„Nu veţi vedea o prăbuşire a burselor fără ca maşinăriile să fie puternic implicate”, explică Joseph Saluzzi, confondator al Themis Trading, o firmă de brokeraj din New Jersey, citat de „Huffington Post”. 

Susţinătorii acestor tranzacţii, numite şi „tranzacţii-flash”, spun că ele ajută piaţa să fie mai „lichidă”, ceea ce înseamnă că valorile se tranzacţionează mai uşor. Dar, în acelaşi timp, ele pot să facă să dispară toată lichiditatea din piaţă în câteva secunde - cum s-a întâmplat marţi. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite