Croaţia ar putea adopta euro până în 2023. Ce criterii trebuie să îndeplinească

Croaţia ar putea adopta euro până în 2023. Ce criterii trebuie să îndeplinească

FOTO: EPA-EFE

Croaţia ar putea a adopta moneda euro până în 2023, a afirmat Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene, precizând că acest lucru va fi posibil atât timp cât ţara îndeplineşte criteriile stabilite de CE, transmite Xinhua.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Croaţia va putea introduce euro doar după îndeplinirea tuturor criteriilor de convergenţă. Dacă acestea sunt îndeplinite în 2022, Consiliul UE va decide dacă statul va adera la euro de la 1 ianuarie 2023, a declarat vicepreşedintele executiv al CE, potrivit Agerpres.
 
Sursa citată menţionează că şi guvernatorul Băncii Centrale a Croaţiei, Boris Vujcic, declara recent că Zagrebul ar putea îndeplini, mai repede decât se estima, toate criteriile pentru aderarea la zona euro, chiar dacă preconizează în continuare să adopte moneda unică la 1 ianuarie 2023.
 
Euro va fi un mare avantaj pentru Croaţia, aşa cum este acum pentru Europa, dar nimeni nu ar trebui să se folosească de adoptarea euro pentru a majora preţurile. Aceste evoluţii trebuie monitorizate şi gestionate cu atenţie", a transmis Dombrovskis pe Twitter.
 
La rândul său, Boris Vujcic a transmis  că suspendarea temporară a limitei de deficit pentru statele membre ale Uniunii Europene, din cauza pandemiei de coronavirus, ar trebui să ajute Croaţia să bifeze, mai repede decât s-a estimat, o condiţie cheie pentru a deveni ţară membră a zonei euro. 
 
Croaţia, ţară care se bazează pe veniturile din turism mai mult decât orice alt stat membru UE, a fost afectată de restricţiile de călătorie introduse în contextul pandemiei de coronavirus. 
 
Potrivit datelor transmise de Reuters, chiar dacă Croaţia va reîncepe să reducă datoria publică în acest an, deficitul bugetar se va diminua mai puţin decât se preconiza, din cauza pandemiei.
 
„Avem o situaţie în acest an în care Comisia Europeană a suspendat procedurile de deficit excesiv pentru toate statele membre. În acest context, trebuie să ne gândim la data de aderare la zona euro a Croaţiei", a spus Boris Vujcic, la o reuniune a guvernatorilor băncilor centrale.
 
Nu există semnale „în acest moment" că procedura de deficit excesiv va fi introdusă pentru Croaţia, a mai spus Boris Vujcic.
 
Ţările candidate la aderarea la zona euro trebuie să dovedească soliditatea finanţelor publice, că inflaţia este sub control şi cursul de schimb este stabil înainte de a putea trece la moneda unică.
 
La mijlocul anului trecut, Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat că Bulgaria şi Croaţia au fost acceptate să se alăture ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb - n. r.), o perioadă obligatorie de doi ani înainte de adoptarea monedei euro.
 
Bulgaria şi Croaţia vor trebui să stea cel puţin doi ani în ERM-2 înainte de a demara pregătirile practice pentru a se alătura zonei euro, un proces care durează un an în plus, astfel că cel mai devreme în 2023 cele două ţări vor deveni state membre ale zonei euro.
 
Ultima extindere a zonei euro datează din 2015, când Lituania a devenit al 19-lea stat membru al blocului monetar. 
 
Deşi toate satele membre UE, cu excepţia Danemarcei, sunt obligate să adere la zona euro, puţine ţări fac eforturi serioase pentru a se alătura zonei unice. 
 
Croaţia ar urma astfel să adopte moneda euro la 10 ani după ce a devenit stat membru UE, în 2013.

În comparaţie, România, care a intrat în Uniunea Europeană în anul 2007, a amânat de mai multe ori adoptarea monedei unice europene.
 
Ultima estimare asumată oficial de Guvernul Cîţu arată că România ar putea adopta euro în 2027 sau 2028.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările