Criză Made in China: FMI avertizează că statele emergente generează riscuri tot mai mari pe pieţele financiare globale. Brazilia şi Rusia sunt deja în recesiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marile economii emergente, în frunte cu China, provoacă îngrijorări tot mai mari pe pieţele financiare, ceea ce scade performanţele acţiunilor în SUA şi alte state dezvoltare, avertizează Fondul Monetar Internaţional (FMI), scrie MarketWatch.

Raportul FMI referitor la stabilitatea pieţelor financiare identifică legături comerciale tot mai puternice şi o integrare tot mai mare a pieţelor, ceea ce contribuie la răspândirea riscurilor pe pieţele de capital, în special a celor de pe pieţele emergente pe pieţele dezvoltate.

„Extinderea evoluţiilor din China pe alte pieţe emergente se va accentua în următorii ani“, a scris Gaston Gelos, şeful departamentului FMI pentru pieţe monetare şi de capital, care a coordonat raportul, potrivit News.ro.

Totodată, răspândirea evenimentelor de pe pieţele emergente pe pieţele dezvoltate s-a amplificat cu 28% după criza financiară din 2008, potrivit calculelor FMI.

Mişcările care au avut loc în 2015 pe toate pieţele de capital au fost atribuite în proporţie de 80% pieţelor din alte ţări, comparativ cu 50% în 1995.

FMI a constatat că China pare să aibă o capacitate specială de a declanşa mişcări ale pieţelor în alte ţări, în urma anunţării unor iinformaţii sau date economice.

China este afectată de turbulenţe financiare de anul trecut, rezervele sale valutare scăzând cu 800 de miliarde de dolari, până la 3.200 de miliarde, după ce autorităţile au încercat să stopeze căderea bursei şi ieşirile de capital. Banca Centrală de la Beijing a devalorizat yuanul de două anul trecut.

Concomitent, Rusia este afectată de sancţiunile internaţionale şi de cotaţiile scăzute ale petrolului. În fine, Brazilia este într-o criză politică extinsă, preşedinta Dilma Rouseff fiind aproape de a fi demisă, în timp ce în Africa de Sud preşedintele Jacob Zuma fiind şi el aproape de suspendare.

În schimb, India are creştere economică mai mare decât a Chinei, înregistrând un plus de 7,5% în 2015, faţă de 6,9% în China. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite