Comisia Europeană începe lupta împotriva „paradisurilor fiscale“: va deschide o investigaţie vizând taxele reduse din Irlanda, Luxemburg şi Olanda

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corporaţiile transferă trilioane de dolari în paradisuri fiscale pentru a nu plăti taxe
Corporaţiile transferă trilioane de dolari în paradisuri fiscale pentru a nu plăti taxe

Comisia Europeană pregăteşte declanşarea unei investigaţii vizând taxele pentru companii în Irlanda, Luxemburg şi Olanda, în contextul îngrijorării că multinaţionale precum Apple beneficiază de concesii mai ample decât permit regulile Uniunii Europene, scrie potrivit Wall Street Journal, care citează o sursă apropiată situaţiei.

Corporaţii precum Amazon, Google şi Starbucks sunt criticate în Europa din cauza regimurilor fiscale favorabile de care beneficiază în unele ţări, într-o perioadă marcată de austeritate a cheltuielilor bugetare.

Investigaţia, care ar trebui să fie iniţiată miercuri, face parte dintr-o acţiune mai amplă împotriva evaziunii şi evitării taxelor, convenită de liderii europeni în urma crizei financiare cu scopul de a susţine bugetele statelor şi de a calma populaţia afectată de restrângerea cheltuilelor cu multe programe sociale.

Comisia va anunţa o investigaţie privind taxele favorabile negociate de companii cu statele, a declarat o sursă apropiată situaţiei. Ancheta va analiza dacă ratele foarte reduse ale taxelor din Irlanda, Luxemburg şi Olanda pot fi considerate echivalente ajutorului de stat.

Dacă executivul comunitar consideră că a fost acordat ajutor de stat, ar putea cere companiilor să restituie fondurile, notează Wall Street Journal. În practică, însă, astfel de cereri nu sunt ceva obişnuit.

Comisia a anunţat în septembrie că a început să adune informaţii despre taxele favorabile obţinute de multinaţionale în Irlanda, Olanda şi Luxemburg.

Investigaţii şi în SUA

În Statele Unite, o investigaţie a Senatului, derulată anul trecut, a ajuns la concluzia că Apple a plătit taxe foarte reduse sau deloc pentru venituri de 74 de miliarde de dolari înregistrate în anii anteriori, în mare parte utilizând o breşă în codul fiscal din Irlanda.

Ancheta SUA nu a ajuns la concluzia că Apple a încălcat legea, iar guvernul irlandez a negat, anul trecut, că ajută companiile să evite taxe, afirmând că regimul fiscal din Irlanda, cu taxe reduse, este transparent şi nu transformă ţara într-un paradis fiscal. 

Şi Google a fost acuzată că virează toţi banii colectaţi din UE către subsidiara din Irlanda. Practic, o filială locală de marketing vinde publicitate pe domeniile Google, dar contractele se semnează direct cu subsidiara din Irlanda, astfel că nu se colectează niciun ban la bugetul statului în cauză, inclusiv în România. La fel, Amazon utilizează jurisdicţia din Luxemburg

Alţi giganţi acuzaţi în SUA au fost Microsoft – cea mai mare companie software din lume, şi Hewlett-Packard, la acel moment cel mai mare producător de calculoare de pe mapamond. În cazul Microsoft s-au folosit preţuri e transfer agresive, mai ales prin licenţierea proprietăţii intelectuale. Un comitet al Senatului american a găsit că o unitate Microsoft Singapore avea în mod legal sediul în insulele Bermude şi nu avea niciun angajat, un reprezentant al Microsoft recunoscând că motivul este pentru a reduce taxele.

În cazul HP se foloseau alte găuri din sistem, mai exact conglomeratul împrumutându-şi subsidiarele printr-un întreg lanţ. Împrumuturile erau făcute de către entităţi din afara SUA.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/paradisuri-fiscale" target="_blank">View the story "paradisuri fiscale" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite