Alstom, Motorola şi alte 14 companii, acuzate de legături cu coloniile israeliene din Cisiordania. Cel mai mare fond de pensii din Norvegia şi-a retras investiţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Cel mai mare fond de pensii din Norvegia, KLP, a declarat luni că nu va mai investi în 16 companii şi bănci, inclusiv Alstom şi Motorola, din cauza legăturilor lor cu coloniile israeliene din Cisiordania, scrie euronews.com.

Un raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite din 2020 a declarat că a găsit 112 companii care au operaţiuni legate de Cisiordania, regiune anexată de Israel într-un război din 1967 şi care acum găzduieşte aproximativ 450.000 de israelieni şi 3 milioane de palestinieni, scrie euronews.com.

Companiile, care se referă la telecomunicaţii, servicii bancare, energie şi construcţii, contribuie la facilitarea prezenţei Israelului şi, prin urmare, riscă să fie complici la încălcarea dreptului internaţional şi împotriva orientărilor etice ale KLP, se arată într-un comunicat.

"În evaluarea KLP, există un risc inacceptabil ca companiile excluse să contribuie la abuzul drepturilor omului în situaţii de război şi conflict prin legăturile lor cu aşezările israeliene din Cisiordania ocupată", a spus KLP.

Măsura KLP urmează unei decizii a fondului suveran al Norvegiei în mai, de a exclude două companii legate de construcţii şi imobiliare în teritoriile palestiniene.

KLP, care avea active în valoare de 70 miliarde USD la sfârşitul primului trimestru, a declarat că a vândut acţiuni la companii în valoare de 275 milioane coroane (31,81 milioane USD) şi din iunie a finalizat procesul. În Motorola şi Alstom, şi-a vândut deţinerile de obligaţiuni.

Vânzarea soluţiilor Motorola a fost „o decizie foarte simplă”, deoarece securitatea şi software-ul video au fost utilizate în supravegherea frontierelor.

Alstom nu a răspuns la o cerere de comentariu. Motorola, cu sediul în Chicago, nu a răspuns la o cerere de comentarii trimisă în afara orelor de program ale SUA.

Un membru senior al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OLP) a salutat demersul KLP.

„Demersul norvegian este semnificativ pentru a opri relaţiile cu companiile care susţin aşezările pe pământul palestinian. O salutăm şi îndemnăm alte ţări să ia măsuri similare ”, a declarat Wasel Abu Youssef pentru Reuters.

„După ce Organizaţia Naţiunilor Unite şi-a anunţat lista neagră de companii care operează în aşezări, toate ţările trebuie fie să suspende activitatea acestor companii, fie să le boicoteze”.

Companiile de telecomunicaţii, printre care Bezeq şi Cellcom Israel, au fost eliminate, deoarece serviciile pe care le oferă contribuie la îmbunătăţirea zonelor rezidenţiale atractive, a spus KLP, în timp ce băncile, inclusiv Leumi, au contribuit la finanţarea infrastructurii.

Într-un mod similar, grupurile de construcţii şi inginerie, cum ar fi Alstom şi colegii locali Ashtrom şi Electra, au fost responsabili pentru construirea infrastructurii, în timp ce Paz Oil le-a ajutat la alimentarea lor.

Celelalte companii care vor fi excluse sunt: Bank Hapoalim, Israel Discount Bank, Mizrahi Tefahot Bank, Delek Group, Energix Renewable Energies, First International Bank of Israel şi Partner Communications.

Energix Renewable Energies a declarat pentru Reuters că, începând de astăzi, nu avea nicio activitate sau investiţii în Cisiordania. În martie 2021, a fost de acord să-şi vândă participaţia la o centrală fotovoltaică de acolo, iar vânzarea sa încheiat în iunie, au arătat depunerile la bursa din Tel Aviv.

Bezeq, Mizrahi Tefahot Bank, Bank Hapoalim şi Partner Communications au refuzat să comenteze. Celelalte companii nu au răspuns la solicitările de comentarii.

Compania de telecomunicaţii Altice, care a fost listată până în ianuarie 2021, a fost, de asemenea, exclusă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite