Borc vrea manageri profesionişti la Salrom, Cupru Min, Conversmin, Societatea Naţională de Ape Minerale, dar şi în industria de apărare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerul Economiei are în subordine mai multe companii, dar situaţia unora dintre acestea foarte proastă    FOTO Eduard Enea
Ministerul Economiei are în subordine mai multe companii, dar situaţia unora dintre acestea foarte proastă    FOTO Eduard Enea

Managementul profesionist va fi introdus la 13 companii ale statului, între care Salrom, Cupru Min, Conversmin, Societatea Naţională de Ape Minerale, dar şi în cadrul societăţilor din industria de apărare.

Anunţul a fost făcut de către ministrul Economiei, Costin Borc, după o întâlnire cu premierul Dacian Cioloş.

„I-am prezentat premierului o ţintă de 13 întreprinderi în care Ministerul Economiei este acţionar majoritar la care vom implementa Ordonanţa 109 în forma ei actuală, printre care se află Societatea Naţională a Sării, Societatea Naţională a Apelor Minerale, Cupru Min, Conversmin. Considerăm necesar ca în industria de apărare şi în întreprinderile din această industrie să implementăm un management profesionist. Chiar dacă astăzi prevederile Ordonanţei 109 nu ne obligă, putem ca selecţiile pe care le facem, să le facem în mod profesionist. Numai aşa vom putea să ne prezentăm ca un partener de nădejde pentru înzestrarea Armatei Române“, a subliniat ministrul.

El a mai precizat şi că reprezentanţii statului în Adunările Generale ale Acţionarilor nu vor mai fi remuneraţi pentru acest lucru şi a anunţat că ministerul nu va mai fi administratorul direct al companiilor din subordine, astfel că directorii din minister nu vor mai fi şi şefi în consiliile de administraţie.

„I-am mai prezentat premierului, de asemenea, un set de măsuri pe care vrem să le implementăm în ceea ce priveşte prezenţa reprezentanţilor statului în adunările generale ale acţionarilor şi în consiliile de administraţie şi selecţia personalului executiv. Am pus accent pe câteva lucruri care nouă ni se par absolut normale, cum ar fi de exemplu prezenţele în AGA să nu mai fie remunerate, maximum doi reprezentanţi ai statului, conform prevederilor legii, un tutelar şi un supleant, neremuneraţi. Ei vor îndeplini mandatul pe care îl vor primi, în cazul ministerului, gândit în scopul implementării strategiei ministerului şi strategiei româneşti în industriile respective, în întreprinderile respective“, a spus Borc.

Oficialul a mai menţionat că administratorii companiilor de stat trebuie să fie responsabilizaţi în privinţa situaţiei societăţilor. 

„Vrem să responsabilizăm consiliile de administraţie şi vrem ca ministerul să nu fie administratorul direct al acestor societăţi. Reprezentanţii ministerului nu vor putea să aibă funcţie de preşedinte în CA. Nu poţi să fii director general în minister şi preşedinte în consiliul de administraţie. Nu ai timp să faci aceste lucruri dacă vrei să le faci bine. Nu suntem în favoarea prezenţei corpului de control sau a Departamentului de audit în consiliile de administraţie. Este un conflict de interese“, a explicat ministrul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite