BNR a menţinut dobânda de politică monetară la 1,75% pe an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
bnr

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis, în şedinţa de miercuri, să menţină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75% pe an, conform estimărilor analiştilor.

Aceasta a fost cea de-a treia şedinţă de politică monetară din acest an. În primele două luni, BNR a decis de asemenea menţinerea acestei rate a dobânzii, minimul istoric de 1,75%.

Rata dobânzii de politică monetară este dobânda de referinţă pentru dobânzile practicate de băncile comerciale.

Analiştii se aşteptau la această decizie. „Pe plan intern, nu credem că şedinţa băncii centrale de miercuri va fi prea importantă pentru pieţe în condiţiile în care contextul general nu prea s-a schimbat din februarie (chiar dacă riscurile pentru inflaţie par a fi orientate în sus)“, susţineau într-o notă analiştii de la ING Bank.

Cei de la Banca Transilvania susţin însă că se aşteptau ca BNR să pregătească terenul pentru un nou ciclu monetar, pe fondul perspectivelor de convergenţă a inflaţiei către ţintă şi acumulării de riscuri la adresa stabilităţii financiare pe plan intern, într-un context extern caracterizat prin majorarea costurilor de finanţare în SUA şi finalul politicii monetare relaxate fără precedent în Zona Euro.

BNR a mai decis, în şedinţa din 5 aprilie, şi păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii la 8% la lei şi la 10% la valută, dar şi gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite