Belgia va folosi veniturile din activele rusești înghețate pentru ajutor militar destinat Ucrainei

0
Publicat:

Belgia va investi 1,7 miliarde de euro anul viitor pentru a ajuta Ucraina prin utilizarea propriilor venituri fiscale provenite din activele rusești înghețate, a declarat premierul Alexander De Croo, în timp ce Uniunea Europeană se gândește la o taxă excepțională mai amplă pe profiturile provenite din banii sancționați.

arme
Belgia va folosi veniturile din activele rusești înghețate pentru ajutor militar pentru Ucraina

Cea mai mare parte a activelor înghețate ale băncii centrale rusești - în prezent peste 200 de miliarde de euro - se află în Europa, cea mai mare parte a acestora fiind depozitate la gigantul de decontare Euroclear SA din Belgia. Aceste venituri sunt supuse unui impozit pe profit de 25% în Belgia.

După ce s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Bruxelles, De Croo a declarat miercuri reporterilor că veniturile fiscale ale Belgiei vor fi folosite pentru a finanța echipamente militare, reconstrucție și ajutor umanitar pentru Ucraina, spune Bloomberg.

Am decis ca 100% din impozitarea veniturilor să meargă către poporul ucrainean”, a declarat De Croo. „A fost cazul anul trecut, va fi cazul și pentru 2024. Metodele noastre ar putea fi o sursă de inspirație pentru alte țări”.

În sens mai larg, UE, împreună cu țările din Grupul celor șapte, discută încă un plan de impozitare a profiturilor generate de activele suverane rusești imobilizate și de direcționare a veniturilor către Kiev.

Miercuri, secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a susținut această idee, numind-o o „propunere rezonabilă”, diferită de confiscarea efectivă a banilor.

De Croo a declarat că speră ca UE să ia o decizie în curând cu privire la acest plan. 

El a declarat separat că G-7 și Belgia lucrează împreună „pentru a elimina complet diamantele rusești de pe piețele noastre de vânzare cu amănuntul” și că sunt foarte aproape de finalizarea așa-numitului sistem de trasabilitate. Belgia a declarat anterior că o interdicție privind importul de diamante rusești ar trebui să intre în vigoare la 1 ianuarie.

Dacă o faceți doar pe piața angro, atunci va fi comercializat prin alte centre de diamante din lume și îl veți avea în continuare în magazinele noastre și nu va face nicio diferență pentru Rusia”, a spus el.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite