Ponta: Vă promit 99% că vom putea reduce TVA încă din aprilie. Nu ştiu dacă vom reduce cota generală la 20% sau doar pe cea la alimente, la 9%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a declarat că promite, într-o proporţie de 99%, reducerea TVA încă din luna aprilie, însă îşi rezervă o cotă de 1% de incertitudine întrucât urmează discuţii şi cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) privind această măsură.

"Avem datele bugetare pe primul trimestru, pot să vă promit 99% că vom putea reduce TVA încă din luna aprilie. Îmi păstrez 1% incertitudine pentru că nu ştiu cum vor evolua discuţiile cu FMI. De asemenea, nu ştiu dacă vom reduce cota generală la 20% sau doar pe cea de la alimente, la 9%. În orice caz, la 1 ianuarie 2016 vor fi ambele cote reduse, una dintre ele fiind devansată cu cel puţin şase luni", a declarat premierul Victor Ponta.

Ulterior, la solicitările presei pentru a clarifica, Ponta a precizat că în aprilie va fi luată decizia pentru ca TVA să fie redusă mai devreme cu şase luni faţă de termenul stabilit iniţial, de 1 ianuarie 2016.

Proiectul Codului Fiscal urmează să fie aprobat astăzi în şedinţa de Guvern, împreună cu cel al Codului de Procedură Fiscală, şi transmis Parlamentului spre dezbatere.

Proiectul noului Cod Fiscal, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016, anunţă reducerea TVA, accize mai mici la carburanţi şi alcool, reducerea CAS, dar şi impozite pe locuinţe de până la şase ori mai mari. Totul cu preţul unei găuri bugetare de 16,26 miliarde de lei numai în anul 2016.

Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) ar urma să se reducă de la 24% la 20% de la 1 ianuarie 2016 şi, tot de atunci, să se aplice o cotă de TVA pentru carne, peşte, legume şi fructe. În plus, TVA ar urma să fie redusă de la 20% la 18 începând cu 1 ianuarie 2018. România ar urma să ajungă astfel sub media Uniunii Europene privind nivelul TVA  - de 21,5%, de pe locul al cincilea în prezent în rândul statelor membre. Ministrul Finanţelor a explicat că frauda fiscală din TVA a fost mai mare după majorarea acestei taxe, respectiv de la 3,4% din PIB în 2010 la 6,3% din PIB în 2012, după care s-a redus la 5,7% din PIB în 2013. Ministerul Finanţelor estimează că măsurile privind TVA vor avea un impact bugetar brut de 11,6 miliarde de lei, bani care ar rămâne la dispoziţia populaţiei şi a companiilor, însă se aştaeptă să recupereze venituri de 6,4 miliarde de lei din TVA, contribuţii sociale şi impozit pe salarii. Astfel, impactul bugetar net al măsurilor privind TVA ar fi în 2016 de 5,2 miliarde de lei. Reducerea TVA ar genera o creştere economică suplimentară de un punct procentual şi ar crea 145.000 de noi locuri de muncă în 2016 şi aproximativ 75.000 în următorii ani. 

Darius Vâlcov, fostul ministru al Finanţelor, a declarat însă că reducerea TVA se va aplica înainte de 1 ianuarie 2016 pentru a nu afecta consumul pe fondul fenomenului de aşteptare creat de consumatori. Reducerea TVA va fi anunţată cu o lună înainte de momentul respectiv. 

Proiectul actualizat al Codului Fiscal, datat de Ministerul Finanţelor 13 martie, prevede că lista produselor pentru care Guvernul promite TVA de 9%, şi care a inclus iniţial doar pâinea, carnea, peştele, legumele şi fructele, a fost extinsă prin includerea şi altor produse, precum lapte, ouă, animale şi păsări vii.

TVA de 9% va fi introdusă, începând cu anul viitor, şi pentru accesul la evenimentele sportive, cu argumentul că sportul este un fenomen social şi economic care prezintă un grad înalt de interes pentru populaţie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite