Olguţa Vasilescu promite creşterea salariului minim din 2019. Angajatorii spun că nu sunt pregătiţi

Olguţa Vasilescu promite creşterea salariului minim din 2019. Angajatorii spun că nu sunt pregătiţi

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat că va creşte salariul minim pe economie din 2019, gradual, cu câte 150 de lei în fiecare an până în 2021, măsură pe care angajatorii spun că nu o pot susţine, cu atât mai mult cu cât propunerea vine cu numai trei luni înainte de finalul anului, şi nu au prins creşterea în bugetele lor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Executivul lucrează la o hotărâre de guvern, care vizează creşterea graduală a salariului minim pe economie începând cu ianuarie 2019, a afirmat ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.
 
Salariul minim brut va creşte la 2.050 de lei începând de la 1 ianuarie 2019, Guvernul lucrând în prezent la o Hotărâre în acest sens, a declarat, luni seară, la Antena 3, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu. De asemenea, Olguţa Vasilescu a susţinut că statul a recuperat considerabil din deficitul la bugetul de pensii, acesta scăzând de la 13 miliarde de lei, în 2017, la 4 miliarde de lei acum, după transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat.
 
“În prezent, lucrăm la o Hotărâre de Guvern penru majorarea salariului minim începând de la data de 1 ianuarie şi va fi 2.050 de lei. Deja am discutat despre acest lucru săptămâna trecută, când ne-a întâlnit cu patronatele şi sindicatele”, a afirmat Lia Olguţa Vasilescu luni seară.
 
Unul din cinci angajatori şi-a construit bugetul pe un salariu minim de 1.900 de lei brut pe lună 
 
Aproximativ unu din cinci (19%) angajatori din România şi-a construit bugetul de salarii din 2019 luând în calcul un salariu minim de 1.900 de lei brut pe lună, similar cu cel din 2018, arată rezultatele celui mai recent sondaj realizat de Adecco Research, divizia de cercetare a companiei de servicii de HR, Adecco România.
 
Companiile client ale Adecco au luat în considerare niveluri diferite ale salariului minim pe economie pentru realizarea bugetelor din 2019, în lipsa altor informaţii oficiale, arată rezultatele sondajului Adecco Research, efectuat în perioada 17- 25 septembrie 2018. Ministrul Muncii a anunţat la începutul acestei săptămâni că salariul minim din 2019 va fi de 2.050 de lei brut pe lună, potrivit informaţiilor apărute în presă.
 
”Sondajul Adecco a fost realizat înainte să existe o informaţie oficială privind nivelul salariului minim din 2018. Guvernul actual nu se consultă cu mediul de afaceri atunci când ia o decizie cu impact economic, iar faptul că aproape unu din cinci angajatori a luat în considerare nivelul de 1.900 de lei brut pe lună pentru bugetul din 2019, similar cu cel din 2018, arată că firmele vor suferi ca urmare a acestei măsuri. Acest lucru poate însemna că bugetul de salarii al companiilor din 2019 va fi la fel ca în 2018, însă este posibil ca numărul de salariaţi să nu rămână acelaşi”, declară Florin Godean, Country Manager, Adecco România.
 
Conform rezultatelor sondajului, mai mult de o treime (34%) dintre angajatorii-clienţi ai Adecco, au spus că au salariaţi cu salarii mai mari decât nivelul salariului minim pe economie, astfel că, pentru această categorie de companii, luarea în calcul a unui anumit salariu minim pe economie în 2019 nu are niciun impact.
 
În acelaşi timp, un sfert (24%) dintre respondenţi au spus că încă nu au un buget stabilit pentru anul 2019, astfel că nu au făcut calculele deocamdată.
 
”Impactul acestor creşteri spontane ale salariului minim din ultimii doi ani, care au devenit un fel de obicei, se va vedea mai devreme sau mai târziu în economie. Companiile, în special cele mari, trebuie să îşi stabilească bugetele cu cel puţin şase luni înainte, să facă prognoze, pentru ca apoi să vadă cum îşi pot organiza şi optimiza activităţile. Iar faptul că a fost menţionată o anumită creştere a salariului minim în 2019 în programul de guvernare, nu a reprezentant nicio garanţie pentru angajatori. Guvernanţii nu trebuie să ia astfel de decizii fără să se consulte cu mediul economic”, adaugă Florin Godean. 
 
Pe de altă parte, rezultatele sondajului Adecco arată că 11% dintre respondenţi au fost mai precauţi la incertitudinile legislative şi şi-au făcut bugetele pentru 2019 luând în calcul un salariu minim de 2.100 de lei brut lunar, iar 7% se bazează pe un salariu minim brut de 2.000 de lei brut pe lună în 2019.
 
Sondajul ”Bugete HR 2019” a fost realizat în perioada 17-25 septembrie 2018, pe un eşantion de 130 de respondenţi, reprezentând 130 de companii-client ale Adecco, care activează în majoritatea sectoarelor economice.
 
 
citeste totul despre: