Negriţoiu, preşedintele ASF: Calculăm o referinţă pentru tariful RCA pe care clienţii să o folosească în negocierile cu asiguratorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF, la Adevarul Live FOTO David Muntean
Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF, la Adevarul Live FOTO David Muntean

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi Asociaţia Actuarilor din România vor realiza un calcul de referinţă pentru tariful privind asigurările RCA, informaţie care va fi la dispoziţia clientului în negocierea cu asiguratorul a tarifului pentru propria poliţă, a declarat Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF, la Adevărul Live.

„Noi vrem să oferim consumatorului informaţii care să le stea la dispoziţie în negocierea tarifelor şi să poată să negocieze aceste tarife. Lumea trebuie să ştie acest lucru, să negocieze tarifele cu asiguratorul, să înţeleagă ce este în spate, să înţeleagă că în spatele tarifului este totuşi un cost care trebuie acoperit şi că acest produs, ca orice produs financiar, este pe norme europene, trebuie însoţit de informaţii şi nu că este vândut automat pentru că este obligatoriu“, a explicat preşedintele ASF.  

El a mai spus că acest calcul actuarial va ţine cont de acoperirea riscului, dar nu va include componenta comercială a primei de asigurare, care variază în funcţie de mai mulţi factori, astfel că acest calcul este unul informativ. „Facem, împreună cu Asociaţia Actuarilor din România, un calcul, simulăm pe o situaţie concretă, pe o maşină medie, să zicem Dacia Logan, cam care ar fi calculul actuarial corect şi care ar fi tariful în spatele acestui calcul, mai mult ca mijloc de informare pus la dispoziţia consumatorilor în negocierea lor. Dincolo de calcul actuarial care acoperă riscul, prima include şi o componentă comercială, care depinde de sezon, de locul geografic, una este în Bucureşti, alta este în afara lui, sau o componentă de negociere. De aceea este necesar ca aceste elemente să le aibă fiecare la dispoziţie“, a spus Negriţoiu. 

Întrebat dacă acest „tarif corect“ va fi anunţat şi publicat clar, după ce el va fi calculat, Mişu Negriţoiu a răspuns că nu ştie înca exact acest lucru, depinde „dacă vom avea voie“, dar „ceva va fi anunţat, nu ştiu în ce formă“. În acest sens, ASF s-a consultat cu reprezentanţii Consiliului Concurenţei pentru a nu se încălca regulile concurenţei. 

Mişu Negriţoiu a mai spus că „şi asiguratorii între ei sunt împărţiţi cu privire la tarifele RCA, cu privire la piaţa de RCA, cu privire la cotele de piaţă“ şi că piaţa „a fost distrusă de unul, de doi sau de trei, nu ştiu, asiguratori care au practicat tarife foarte reduse“.

„Şi asiguratorii, şi noi suntem interesaţi să existe nişte reguli, nişte reguli corecte şi respectate de toată lumea. Vrem să facem un calcul de referinţă şi noi am fi vrut să punem această informaţie pe piaţă ca un preţ de referinţă. N-o să putem să facem asta, ne-am consultat şi ne vom consulta în continuare cu Consiliul Concurenţei, i-am informat şi în legătură cu proiectul nostru pentru că nu vrem să fim în situaţia de a intervene să distorsionăm piaţa. Ceea ce cred eu că putem face însă este ca îndată ce această analiză va fi finalizată, probabil cel mai târziu în vară, să oferim această informaţie pe piaţă pe care clienţii să o folosească în negocierile lor cu asiguratorul în stabilirea unui tarif standard. Aceasta este numai o lucrare tehnică. Actuarii vin cu un calcul actuarial care înseamnă acoperirea riscurilor, dar ei nu vin cu un tarif comercial. Am vrea să intervenim cu aceasta în piaţă ca informaţie“, a mai spus şeful ASF. 

Tarifele pentru poliţele RCA au crescut semnificativ la începutul acestui an, în special pentru tinerii cu vârste sub 25 de ani. Ulterior, ASF a eliminat o prevedere dintr-o normă intrată în vigoare la 1 ianuarie 2015, care, susţin asiguratorii, a dus la această scumpire. Până la 28 februarie, termen-limită, şase societăţi din cele 10 care emit poliţe RCA au notificat ASF că au modificat tarifele, în principal, reducerea costurilor pentru tineri - Allianz-Ţiriac, Astra, City Insurance, Euroins, Generali şi Asirom. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite