Ministrul Muncii, lămuriri despre zvonurile privind legea salarizării unitare. Ce se va întâmpla cu veniturile bugetarilor

Ministrul Muncii, lămuriri despre zvonurile privind legea salarizării unitare. Ce se va întâmpla cu veniturile bugetarilor

Foto: facebook Raluca Turcan

Niciun venit nu va scădea prin aplicarea principiilor propuse în memorandumul întocmit de Ministerul Muncii, care urma să fie discutat miercuri, în cadrul şedinţei de Guvern, a afirmat ministrul Muncii Raluca Turcan.

”Vreau să se înţeleagă foarte clar un lucru, tocmai pentru a pune capăt oricăror intoxicări: Niciun venit nu va scădea, prin aplicarea acestor principii. Dimpotrivă. Vor creşte acele salarii care au fost lăsate în urmă prin inechităţile legislaţiei adoptate în trecut iar salarizarea în sectorul public va deveni unitară, predictibilă şi va fi în corelaţie cu eficienţa instituţiilor.”, a declarat Raluca Turcan.
 
Potrivit ministrului, plafonarea sporurilor nu înseamnă scăderea sporurilor mai mari de acum, ci reaşezarea unei bune părţi a sporurilor în salariile de bază. 
 
”Sunt sporuri inventate, pentru a creşte venitul, nu pentru a recompensa o performanţă sau a compensa un risc sau o dificultate care lipsesc în alte activităţi. Aşa s-a ajuns la o situaţie de haos, cu sporuri care nu reflectă realitatea şi s-a compromis chiar ideea corectă de spor care recompensează o performanţă sau compensează un risc, o dificultate excepţională.”, a explicat Raluca Turcan pe pagina sa de Facebook.
 
Ministrul a transmis că, nu trebuie inventate sporuri pentru a creşte artificial venitul, ci trebuie un salariu de bază care să reflecte valoarea muncii.
 
”Suntem atacaţi că vrem să reducem veniturile, nimic mai fals! Vrem ca sporurile să reflecte realitatea, nu să creeze inechitate sau să fie mincinoase. Există 80.000 de angajaţi cu salariul minim în sistemul bugetar şi este mult mai corect să fie repoziţionaţi în grila de salarizare salariile foarte mici, decât să fie inventate sporuri.”, a declarat Turcan.
 
Referitor la Memorandumul propus de Ministerul Muncii spre discuţie în Guvern, Raluca Turcan a precizat că este un document de lucru la care fiecare minister vine cu propuneri de salarizare şi care urmăreşte să clarifice haosul din salarizarea din sistemul bugetar şi inegalităţile nejustificate dintre salariaţi pe care chiar le-a creat PSD.
 
”Pentru toţi liderii PSD care împrăştie minciuni că scad salariile, plecând de la memorandumul propus de Ministerul Muncii spre discuţie în Guvern, trebuie spuse, din nou, câteva lucruri. Este un document de lucru la care fiecare minister vine cu propuneri de salarizare. Este deci o discuţie care se poartă în Guvern, la nivel de principii, şi care urmăreşte să clarifice haosul din salarizarea din sistemul bugetar şi inegalităţile nejustificate dintre salariaţi pe care chiar PSD le-a creat.”, a transmis ministrul Muncii.
 
Ministrul Muncii a dat exemplu salarizării din Justiţie despre care afirmă că a generat numeroase litigii sau acţiuni câştigate de magistraţi sau alte categorii de personal, care au costat statul foarte mult atât din perspectiva dobânzilor, cât şi a cheltuielilor cu aceste procese.
 
"Un alt element în discuţie este simplificarea modului de stabilire a drepturilor salariale: cât mai puţine sporuri şi stabilirea cât mai simplă a salariilor, cu elemente clare. De exemplu: eliminarea sporurilor de "până la", a mai scris Raluca Turcan.
 
Aceasta a amintit şi despre o serie de dezechilibre salariale între unităţile administrativ teritoriale de nivel similar arătând că pentru aceeaşi funcţie şi aceeaşi pregătire sunt salarii de bază diferite.
 
"Un consilier superior gradaţia 5 în administraţia locală are salariul de bază 10.982 lei. Aceeaşi funcţie - consilier superior gradaţia 5, în administraţia centrală, are salariul de bază 8.982 lei. Diferenţa între aceşti doi oameni cu aceeaşi funcţie, aceeaşi pregătire şi care fac acelaşi lucru este de 2000 de lei în favoarea angajatului din administraţia locală, fără nicio logică. 
 
Acelaşi consilier grad profesional superior (S) angajat într-un judeţ câştigă 9.775 Ron, iar în alt judeţ, exact aceeaşi funcţie este plătită cu 5.492 Ron, cu peste 4 000 de lei mai puţin. Banii aceştia în plus, pe care statul îi plăteşte diferit, repet - fără nicio logică - puteau merge la susţinerea unui loc de muncă din mediul privat sau la investiţii. În schimb, statul produce discriminare între angajaţi, favorizând pe unul faţă de altul", a explicat ministrul citat.
 
Raluca Turcan a precizat, în context, că niciun venit nu va scădea ci vor creşte acele salarii care au fost mult lăsate în urmă prin inechităţile legislaţiei adoptate în trecut.
 
"Salarizarea în sectorul public va deveni unitară, predictibilă şi va fi în corelaţie cu eficienţa instituţiilor. Plafonarea sporurilor nu înseamnă scăderea sporurilor mai mari de acum, ci reaşezarea unei bune părţi a sporurilor în salariile de bază", a mai scris ministrul Muncii.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările