Ministrul Finanţelor: Contribuţiile sociale vor fi reduse la 35% şi vor fi plătite doar de angajat, de la anul

Ministrul Finanţelor: Contribuţiile sociale vor fi reduse la
35% şi vor fi plătite doar de angajat, de la anul

Viorel Ştefan foto Inquam Photos / Octav Ganea

Salariaţii vor plăti de la anul doar două contribuţii fiscale, respectiv CAS şi CASS, care vor fi reduse de la 39,25% la 35% şi ele vor rămâne numai în sarcina angajatului, transmite ministrul Finanţelor Viorel Ştefan.

Ştiri pe aceeaşi temă

Astfel, din 2018, vor dispărea patru cote de contribuţii, printre care şi cotribuţia la şomaj, iar din 2018, se vor plăti doar două contribuţii, respectiv CAS şi CASS. 

Angajatorul nu va mai datora astfel nimic la stat pentru angajat, însă va fi obligat să reţină la sursă contribuţiile angajatului şi să le vireze către bugetul de stat.

Astfel, contribuţiile care sunt la un nivel de 39,25% în acest an, bani care merg pentru pensii, pentru şomaj şi pentru sănătate, se reduc de anul viitor la 35%.

În continuare angajatorii vor plăti aceste contribuţii, promite ministerul. Însă banii vor veni numai de la angajaţi, iar angajatorul le va plăti direct în sarcina angajatului, deoarece statul are nevoie să colecteze mai eficient.

„Modificăm sarcina fiscală a obligaţiilor privind contribuţiile sociale datorate de angajat şi angajator, în sensul preluării în totalitate de către angajat. De asemenea, se va modifica modul de stabilire a CAS şi CASS în cazul persoanelor fizice care desfăşoară activităţi independente. Respectiv CAS-ul se va plăti fie la bugetul asigurărilor sociale de stat, fie la fondurile de pensii private, baza de calcul fiind cel puţin egală salariului minim pe economie. CASS-ul se va plăti la nivelul salariului minim pe economie, indiferent de numărul de activităţi desfăşurate”, a declarat, pentru Capital, ministrul Finanţelor.

Asta aduce o majorare a sumelor minime datorate la stat cu 25% şi eliminarea  plafoanelor maximale de plată.

citeste totul despre: