Ministrul de Finanţe nu mai poate de grija pensiilor private

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor, a luat din nou în vizor Pilonul II de pensii, atacându-i pe administratori că percep comisioane care merg în conturile lor când, în schimb, ar putea merge către pensiile românilor.

În conturile administratilor de fonduri private - Pilonul II - merg comisioane de câteva sute de milioane de lei pe an în loc să vină în pensiile românilor, afirmă ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, acelaşi ministru care la finalul lunii iunie declara că acest pilon se va desfiinţa.

Declaraţia lui s-a dovedit a fi una nefericită. Ulterior el şi-a retras afirmaţiile, spunând că Pilonul II de pensii „nu se desfiinţează şi nu se naţionalizează“. „A fost o eroare pe care mi-o asum“, a susţinut Ionuţ Mişa întrebat ce se întâmplă până la urmă cu Pilonul II de pensii.

Bursa şi cursul de schimb au reacţionat, atunci. Principalii indicatori au pierdut peste 3%, iar leul s-a devalorizat până la cotaţii de peste 4,57 lei/euro. Nici vinovaţi nu au fost găsiţi, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) spunând, despre suspiciunile de manipulare a pieţei, că „nu sunt întrunite condiţiile impuse de cadrul legal pentru existenţa unei fapte de manipulare a pieţei prin diseminarea de informaţii false sau înşelătoare”, în limita legii.

O nouă „perlă”

Acum, ministrul Finanţelor spune că administratorii acestui pilon, şapte la număr, încasează comisioane care intră în conturile lor, în loc să meargă la pensii. Ionuţ Mişa a precizat, într-o emisiune TV: „Există un principiu european, care spune să nu iei comisioane din ceea ce nu ai făcut. Or, administratorii de pensii - Pilonul II - iau acele comisioane de administrare de 2,5%, bani care se duc în conturile lor în loc să vină în pensiile românilor. Probabil că la început s-au avut în vedere şi profiturile administratorilor, şi gestionarea în câştig pentru pensii, dar acum nu ştiu dacă acel comision îşi mai are raţiunea”. El a mai declarat că instituţia pe care o conduce poartă discuţii cu Autoritatea de Supraveghere Financiară şi cu reprezentanţii managerilor de fonduri în acest sens.

Unul dintre cele mai ieftine sisteme

Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) susţine însă că administratorii au perceput în cadrul Pilonului II, în ultimele 12 luni pentru care există date (iunie 2016 – iunie 2017), un comision mediu de 0,98% din activul net.

În schimb, potrivit calculelor, randamentul mediu net al tuturor fondurilor de pensii din Pilonul II a fost de 7,38%.

APAPR susţine astfel că, din toate evaluările interne şi la nivelul Uniunii Europene (studiul european independent realizat de Federaţia Asociaţiilor Consumatorilor de Produse Financiare - Better Finance), nivelul costurilor administrării Pilonului II în România se numără printre cele mai scăzute din UE, în contextul celor mai bune performanţe financiare.

De asemenea, potrivit celui mai recent studiu al IOPS (Organizaţia Internaţională a Autorităţilor de Supraveghere a sistemelor de pensii private), Pilonul II din România are una dintre cele mai mici rate de comisionare la nivel global, în condiţiile unui procent de 8,67% faţă de o medie a sistemelor analizate de 11,51%, pe o durată de 20 de ani şi, respectiv, de 12,29% faţă de o medie de 16,14%, pe o durată de 30 ani.

„Acestea reprezintă ratele compuse de comisionare şi confirmă că sistemul de pensii din România este printre cele mai ieftine pentru participanţi dintre cele aproape 40 de pieţe analizate”, explică APAPR.

Studiul mai arată fondurile de pensii percep acum comisioane maxime datorită faptului că sistemul este „tânăr”, în perioada de acumulare, însă pe viitor tendinţa descendentă a cheltuielilor ar trebui să determine reduceri ulterioare ale taxelor percepute.

Cât au câştigat românii din fondurile de pensii

APAPR mai arată că în cei 9 ani de activitate, fondurile de pensii private obligatorii au primit în administrare contribuţii brute de 28,2 miliarde lei, diferenţa până la activele nete de 35,1 miliarde lei (7,7 miliarde lei ) în suma de 6,91 miliarde lei (peste 1,51 miliarde) reprezentând câştigul total obţinut din investiţii, net de toate comisioanele, exclusiv în beneficiul participanţilor români.

Cu alte cuvinte, românii au câştigat de pe urmă Pilonului II sume totale de peste un miliard şi jumătate de euro, doar din investiţiile fondurilor, sume care se adaugă contribuţiilor deja virate în conturile lor personale.

În plus, potrivit calculelor Asociaţiei, peste 92% din investiţiile Pilonului II sunt realizate în România. Astfel, banii de pensii private ai românilor contribuie la creşterea economică şi crearea de locuri de muncă din ţară.

Cu toate acestea, trebuie să reamintim că nivelul contribuţiei românilor la Pilonul II este de 5,1%, însă el ar fi trebuit să ajungă la 6% din venitul brut al tuturor participanţilor încă din 2016. Amânările succesive de majorare a contribuţiei faţă de calendarul iniţial au venit însă, în special, în detrimentul participanţilor care ar fi avut în plus, în conturi, o sumă de cel puţin 4,2 miliarde lei dacă nu ar fi existat „îngheţarea” contribuţiilor în 2009, 2015 şi 2016.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite