Legea PSD care introduce 11 noi salarii minime a căzut la Curtea Constituţională

Legea PSD care introduce 11 noi salarii minime a căzut la Curtea Constituţională

Curtea Constituţională a decis marţi că Legea prin care mai mulţi parlamentari doreau să introducă 11 noi salarii minime, diferenţiate în funcţie de studii, este neconstituţională.

Ştiri pe aceeaşi temă

„În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea privind stabilirea coeficienţilor minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului la nivel naţional este neconstituţională”, arată CCR, într-un comunicat de presă.

Sesizarea a fost făcută de către PNL şi USR, iar acum legea urmează să se întoarcă în Parlament pentru a fi pusă în acord cu decizia CCR.

În data de 3 iunie, Parlamentul a adoptat un proiect PSD prin care se introduce o grilă obligatorie de salarizare minimală, în funcţie de pregătirea profesională. Practic, erau stabilite 11 noi salarii minime, diferenţiate în funcţie de studii, pe lângă cele trei salarii minime din prezent.

Proiectul a fost iniţiat de fostul ministru al Muncii Marius Budăi, şi alţi 37 de parlamentari PSD, PNL, ALDE, USR şi UDMR.

Proiectul stabileşte o serie de coeficienţi care se vor înmulţi cu salariul minim, fiecare coeficient fiind aferent unui anumit grad de şcolarizare, cel mai mic, 1, corespunzând muncitorilor necalificaţi, iar cel mai mare, 2 – acordat persoanelor care şi-au luat doctoratul în activitatea pe care o desfăşoară.

„Prin stabilirea unor indicatori minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului din economia naţională se urmăreşte garantarea unor forme de protecţie minimă a venitului salariatului, precum şi menţinerea unei motivări adecvate a muncii prin evitarea aplatizăr'ii excesive a grilei de salarizare”, explică iniţiatorii.

Potrivit acestora, proiectul de lege garantează „dreptul tuturor salariaţilor la plata unui salariu brut lunar, diferențiat pe criteriul nivelului de studii în cadrul unui program normal de lucru”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările