Isărescu, avertisment pentru Guvern: Să nu accentuăm problema forţei de muncă prin majorări de salarii acolo unde nu trebuie

Isărescu, avertisment pentru Guvern: Să nu accentuăm problema forţei de muncă prin majorări de salarii acolo unde nu trebuie

Mugur Isărescu FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernatorul Mugur Isărescu avertizează Guvernul că nu trebuie să accentueze problema forţei de muncă prin majorări de salarii „acolo unde nu trebuie, în sectorul neproductiv”, el accentuând faptul că cele mai mari creşteri de salariu net le avem în sectorul bugetar.

În ultimii ani, muncitorii au migrat de la privat la stat, datorită majorărilor salariale succesive acordate de Guvern.

Astfel, inamica robustă a veniturilor salariale şi a costurilor unitare cu forţa de muncă este unul din elementele care au determinat Banca Naţională a României să majoreze prognoza de inflaţie pentru 2019 de la 3% la 4,2%.

„Piaţa muncii este foarte tensionată. Problemă grea, care ne va măcina echilibrele şi ne va preocupa câţiva ani bun. Nu o să ieşim uşor din ea atâta vreme cât există libera mişcare a forţei de muncă, atâta vreme cât oamenii pot să caute trai mai bun şi salarii mai mari în ţările vestice. Considerăm că este una din marile probleme ale economiei româneşti, dar se va rezolva”, a declarat vineri Mugur Isărescu.

Guvernatorul a precizat că salariie nu pot fi oprite, pentru că „vin din oferta deficitară a forţei de muncă, dar vine şi din faptul că cei care revin în ţară vin cu pretenţii absolut normale, salarii competititve care să se apropie de ce e în Occident”.

„Problema e să nu accentuăm această situaţie prin majorări de salarii acolo unde nu trebuie, în sectorul neproductiv. Birocraţia trebuie ţinută sub control. Noi nu prea facem acest lucru, cele mai mari creşteri de salariu net le avem în sectorul bugetar”, a subliniat Isărescu.

Dozajul este cuvântul cheie folosit de guvernator. „Cuvântul pe care îl folosim este dozajul. Şi la creşterile salariale. Este greu să ţii dozajul într-un an electoral, dar, ca în medicină, dacă un medicament este dat într-un dozaj necorespunzător, îţi face mai mult rău decât bine”, a conchis Mugur Isărescu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: