Iohannis doreşte o analiză foarte clară şi obiectivă a legii salarizării. Până când poate da un verdict

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul legii salarizării a ajuns vineri pe masa preşedintelui Klaus Iohannis, a anunţat purtătorul de cuvânt al şefului statului, Mădălina Dobrovolschi.  Ea a precizat că preşedintele îşi doreşte „o analiză foarte clară, obiectivă şi foartre bună a modului în care a fost elaborat acest proiect”.

„Se află în analiză şi (preşedintele, n.r.) va comunica ce decizie va lua în funcţie de lucrurile pe care le va descoperi în proiectul respectiv”, a menţionat Dobrovolschi.

Atacată pe mai multe fronturi

Săptămâna trecută, Procurorul general Augustin Lazăr a adresat scrisori preşedintelui Klaus Iohannis, preşedintei ICCJ şi Avocatului Poporului pentru a sesiza CCR în legătură cu Legea salarizării, considerând că diferenţele de salarizare între procurori şi judecători sunt neconstituţionale.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, însă, în şedinţă, că nu sunt întrunite condiţiile pentru sesizarea Curţii Constituţionale în legătură cu legea salarizării.

Şi Asociaţia Procurorilor din România i-a solicitat preşedintelui, instanţei supreme şi Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea Legii salarizării, întrucât prin adoptarea acestei legi se creează o diferenţă de statut financiar între procurori şi judecători. Procurorii susţin că prin adoptarea legii în forma actuală ”se încalcă principiile stabile de normele constituţionale ceea ce poate genera o afectare importantă a sistemului judiciar în ansamblul său”

Luni, Consiliul Superior al Magistraturii a hotărât să îl sesizeze pe preşedintele României, Klaus Iohannis, în vederea retrimiterii legii salarizării în Plenul Parlamentului pentru a fi reanalizată. CSM este de părere că ar trebui analizate amendamentele privind diferenţele de salarizare dintre judecătorii de la judecătorii şi cei de la tribunale, aceleaşi diferenţe dintre procurorii de la parchetele de lângă aceste instanţe, dar şi modul de salarizare a unora dintre angajaţii auxiliari din cadrul instanţelor şi parchetelor, potrivit unor surse citate de Agerpres.

Ce urmează

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de Lege a salarizării unitare, cu 188 de voturi „pentru”, 28 de voturi „împotrivă” şi 47 de abţineri.

Legea nu a fost contestată la Curtea Constituţională, aşa că a ajuns direct pe masa preşedintelui Klaus Iohannis, care poate fie să ceară Parlamentului reexaminarea, fie să o promulge.

Iohannis, aflat săptămâna trecută în SUA, a declarat, după ce a fost întrebat de jurnalişti despre legea salarizării, că se va documenta foarte bine pe această temă atunci când va ajunge în România.

„Vă spun un secret - de asta o să mă apuc peste două zile (10 iunie, n.r.), când ajung acasă şi vă spun atunci ce o să fac. Vă promit că o să vă spun atunci tot ce fac cu legea salarizării. Deocamdată, cel puţin aşa se aude aici, în America, creşterile de salarii au fost amânate, nu ştiu din ce motiv, dar o să mă documentez foarte, foarte bine. Eu cred că ajung acasă când ajunge legea la mine, aşa că putem să avem grijă de toate”, a afirmat Klaus Iohannis, la Washington, după întâlnirea cu reprezentanţi ai românilor din SUA.

Preşedintele a apreciat, însă, pe 29 mai, ca „puţin deplasată” speranţa de a cere modificarea legii, în condiţiile în care ea este un proiect asumat de către PSD, care va răspunde „integral şi definitiv” pentru ea. Iohannis a avertizat că posibilitatea de a cere reexaminarea Legii salarizării nu garantează că Parlamentul va da curs cererii sale.

Promulgarea legii se face în termen de cel mult 20 de zile de la primire.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite