Garantarea depozitelor: termenul de plată a compensaţiilor către deponenţi scade de la 20 la 7 zile

Garantarea depozitelor: termenul de plată a compensaţiilor către deponenţi scade de la 20 la 7 zile

Guvernul ia măsuri suplimentare pentru ca banii deponenţilor din bănci să fie în siguranţă

Termenul de plată a compensaţiilor către deponenţi, prin schemele de garantare a depozitelor, care pot fi publice sau private, va fi redus de la 20 la 7 zile lucrătoare. În acelaşi timp, sfera de produse şi deponenţi care beneficiază de garantare va fi extinsă cu depozitele întreprindelor şi directorilor băncii.

Printr-un proiect de lege privind schemele de garantare a depozitelor, aprobat miercuri, Guvernul a reglementat procedura de recunoaştere a două regimuri de administrare a schemelor de garantare a depozitelor, respectiv public sau privat.

Este recunoscut, de asemenea, dreptul sistemelor instituţionale de protecţie şi al schemelor contractuale de garantare, respectiv scheme cu administrare privată, de a beneficia de recunoaştere oficială ca scheme de garantare a depozitelor, în situaţia în care îndeplinesc condiţiile specifice prevăzute, precum şi procedura recunoaşterii oficiale a unei scheme de garantare a depozitelor administrată privat de către Banca Naţională a României.

Schemele de garantare pot să fuzioneze

Sunt introduse posibilitatea fuzionării schemelor de garantare a depozitelor din diferite state membre sau a creării unor scheme transfrontaliere, a acceptării de către schemele de garantare a depozitelor ca o parte din contribuţia anuală a fiecărei instituţii de credit participante să poate fi sub formă de angajamente de plată, fără a depăşi 30% din totalul resurselor financiare disponibile ale respectivei scheme de garantare a depozitelor, şi obligaţia schemelor de garantare a depozitelor de a participa la finanţarea măsurilor de rezoluţie aplicabile instituţiilor de credit membre, în situaţiile în care măsurile de rezoluţie asigură continuitatea accesului deponenţilor la depozite.

Cum vor contribui băncile

În sarcina sistemelor de garantare ce nu beneficiază de recunoaştere oficială este impusă obligaţia de a dispune de resurse la un nivel adecvat îndeplinirii obligaţiilor asumate.

Începând cu anul viitor, contribuţiile instituţiilor de credit la schema de garantare a depozitelor pe bază de risc vor fi determinate utilizând metodele stabilite de schema de garantare şi aprobate de Banca Naţională a României, fiind reglementat şi mecanismul de întrajutorare între schemele de garantare a depozitelor din diferite state membre, ca mecanism alternativ de accesare rapidă de către acestea a resurselor necesare plăţii compensaţiilor, prin împrumuturi de la alte scheme de garantare a depozitelor.

Băncile străine vor plăti la sucursalele din România

Conform Guvernului, proiectul mai prevede reducerea, de la 20 la 7 zile lucrătoare, a termenului de plată a compensaţiilor către deponenţi, stabilirea obligaţiei schemei de garantare din România de a asigura plata compensaţiilor către deponenţi la sucursale din România ale instituţiilor de credit din alte state membre, participante la schema de garantare din statul membru de origine.

Introducerea unui nivel-ţintă al resurselor financiare uniform pentru toate schemele de garantare a depozitelor din Uniunea Europeană, care să asigure un grad de protecţie similar pentru toţi deponenţii din statele membre, este o altă prevedere din proiect, cu un nivel minim 0,8% din depozitele acoperite de schema de garantare.

În prezent, potrivit cadrului de reglementare aplicabil, unica schemă de garantare a depozitelor existentă în România, respectiv Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar, stabileşte anual, cu aprobarea Băncii Naţionale a României, gradul-ţintă de acoperire a expunerii sale.

Fondul Naţional de Garantare, administrat de BNR

Ulterior intrării în vigoare a pachetului legislativ privind Fondul de garantare a depozitelor bancare şi schemele de garantare a depozitelor, Fondul de garantare a depozitelor bancare va stabili anual, cu aprobarea Băncii Naţionale a României, nivelul - ţintă al resurselor financiare.

Guvernul a mai decis că Fondul va continua să deţină funcţia de schemă de garantare a depozitelor, de administrator al fondului de rezoluţie bancară, precum şi pe cea de acţionar la o instituţie de credit-punte.

Pentru a păstra aceste funcţii, se acordă Fondului de garantare a depozitelor bancare statutul de entitate administrată public, respectiv aflată în administrarea Băncii Naţionale a României.

Totodată, BNR, în calitate de autoritate de rezoluţie, va asigura controlul asigurării resurselor schemei de garantare a depozitelor şi ale fondului de rezoluţie bancară, cu implicarea în decizii a Ministerului Finanţelor.

În plus, în scopul asigurării implementării corecte a cerinţelor privind administrarea prudentă a resurselor, va fi verificată respectarea obligaţiilor privind investirea şi utilizarea resurselor aferente schemei de garantare a depozitelor şi, respectiv, aferente fondului de rezoluţie bancară de către firma de audit care efectuează auditul statutar al Fondului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: