Fostul şef ANAF: Foamea de bani, disperarea şi mediocritatea PSD-istă înghesuie milioane de români cu forţa la ghişeele ANAF

Fostul şef ANAF: Foamea de bani, disperarea şi mediocritatea PSD-istă
înghesuie milioane de români cu forţa la ghişeele ANAF

Gelu Diaconu

Activitatea ANAF va fi blocată total dacă nu se va amâna termenul de depunere a declaraţiilor fiscale din luna ianuarie, consideră fostul şef al Fiscului, Gelu Diaconu, care critică PSD că înghesuie milioane de români cu forţa la ghişeele ANAF.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Domnule prim ministru Tudose, după ce aţi rezolvat problema cursului bancar al leului şi a dobânzii de referinţă, nu aţi vrea să îl deranjaţi un pic şi pe indolentul Mişa sugerându-i să vă promoveze un act normativ de prorogare a termenului depunerii declaraţiilor fiscale? Sau vreţi să asistaţi neputincios la blocarea totală a activităţii ANAF?”, scrie, într-o postare pe Facebook, Diaconu.

El susţine că cei 1,5 milioane de contribuabili care obţin venituri fără a fi salariaţi vor trebui să depună declaraţia de venit până la 31 ianuarie, ceea ce va duce la înghesuirea lor la ghişeele Fiscului.

Redăm integral postarea lui Diaconu:

„Încă o veste proastă: dezastru total provocat contribuabililor şi angajaţilor ANAF luna aceasta de către Ionuţ Mişa şi PSD!

Voi încerca să explic pe înţelesul tuturor, deşi nu pot elimina complet detaliile tehnice, ce îi aşteaptă pe cca. 1,5 milioane de contribuabili luna aceasta, consecinţă a:

(1) măsurii nesăbuite din punct de vedere al efortului de administrare fiscală a transferului contribuţiilor de la angajator la angajat

(2) extinderii categoriei şi (3) a limitei de venituri pentru care se datorează contribuţiile sociale

(4) emiterii (la limita termenului de prescriere) a deciziilor privind contribuţia de sănătate aferentă anului 2012.

Aşadar, în luna ianuarie a fiecărui an activitatea ANAF este extrem de aglomerată datorită scadenţei calendarului de declarare şi plata a multor categorii de taxe şi impozite, pentru cvasi-totalitatea agenţilor economici.

Ca şi cum aceasta nu ar fi fost îndeajuns, la sfârşitul anului 2017 au fost emise cca 300.000 de decizii de impunere pentru contribuţia de sănătate datorată de persoane fizice pe anul 2012 şi care s-ar fi prescris începând cu 01 ianuarie a.c..

Nu dezvolt subiectul, doar vă reamintesc că pentru această speţă un procuror habarnist şi/sau ticălos (mi-e silă să-i mai pronunţ numele) mi-a fabricat dosarul de la DNA din februarie 2016. De ce nu au emis aceste decizii CASS de atunci şi până astăzi nu mai are rost să ne întrebăm!

Aceşti câteva sute de mii de contribuabili vor trebui să se deplaseze la ghişeele ANAF de pe raza teritorială a domiciliului stabil pentru plata sau clarificarea sumelor CASS datorate (doar o infimă parte dintre aceştia ar putea fi deja înregistraţi informatic în Spaţiul Privat Virtual).

Şi, de parcă nu le ajungea haosul provocat de numărul impresionant al celor deja plimbaţi pe la ghişeele ANAF, odată cu apariţia OUG 79/2017, toate persoanele fizice care au obţinut venituri în 2017, altele decât cele de natură salarială (pentru care sarcina declarării, reţinerii şi plăţii este la angajator) şi care depăşesc nivelul a 12 salarii minime pe economie, au obligaţia declarării şi plăţii contribuţiilor sociale pentru pensii şi sănătate.

După ştiinţa mea sunt cu mult peste un milion de contribuabili care obţin astfel de venituri: cca 600.000 obţin venituri din chirii şi arendă, vreo 400.000 din activităţi independente/profesii libere (avocaţi, consultanţi, mici meseriaşi,etc), vreo 100.000 din investiţii (dividente, tranzacţionare acţiuni, etc.) şi alte câteva mii care obţin venituri din jocuri de noroc sau alte surse.

Peste 80% dintre aceştia au obţinut venituri lunare mai mari decât salariul minim şi chiar dacă au şi calitatea de salariaţi cu carte de muncă vor trebui să se deplaseze la ghişeele ANAF.

Colac peste pupăză, cei care aveau venituri fără a fi salariaţi şi trebuiau să depună declaraţia în luna mai sunt obligaţi acum să o depună până la 31 ian!!! Foamea de bani, disperarea şi mediocritatea psd-istă înghesuie milioane de români cu forţa la ghişeele ANAF.

Domnule prim ministru Tudose, după ce aţi rezolvat problema cursului bancar al leului şi a dobânzii de referinţă, nu aţi vrea să îl deranjaţi un pic şi pe indolentul Mişa sugerându-i să vă promoveze un act normativ de prorogare a termenului depunerii declaraţiilor fiscale? Sau vreţi să asistaţi neputincios la blocarea totală a activităţii ANAF?”.

citeste totul despre: