Cum şi când poţi intra în posesia pensiei private şi ce trebuie să facă moştenitorii

Cum şi când poţi intra în posesia pensiei private şi ce trebuie să facă moştenitorii

Fondurile de pensii private (Pilonul II obligatoriu + Pilonul III facultativ) au realizat, de la înfiinţare şi până la finele lunii septembrie 2019, plăţi în valoare de 454,7 mil. RON (95,7 mil. EUR) către un număr de 63.153 de participanţi şi moştenitori, potrivit statisticilor centralizate de APAPR.

Ştiri pe aceeaşi temă

Sumele sunt aproximativ egal împărţite între fondurile de pensii obligatorii şi cele facultative (226 milioane lei la Pilonul II, 228 milioane lei la Pilonul III), în timp ce cazurile de plata sunt mai multe la Pilonul III (peste 38.000, faţă de 25.000 la Pilonul II). 
 
Potrivit legislaţiei, ca dispoziţie tranzitorie până la adoptarea unei legi de plată a pensiilor private sub formă de anuităţi (viagere), participanţii şi/sau moştenitorii acestora pot primi plăţile din partea fondurilor de pensii fie ca suma unică, fie sub formă de rate egale pe o durata de cel mult 5 ani.
 
Conform Codului fiscal în vigoare, singura sarcină fiscală asupra veniturilor încasate în urma participării la un fond de pensii private este impozitul pe venit de 10%, aplicabil sumelor care depăşesc o bază neimpozabilă de 2.000 RON lunar. Tratamentul fiscal aferent sumelor provenite din participarea la fondurile de pensii private este identic cu cel corespunzător pensiilor din sistemul public.
 
Fondurile de pensii fac plăţi în următoarele situaţii:
 
1) Decesul participantului. În această situaţie, moştenitorii legali sau testamentari sunt beneficiari ai participantului decedat şi pot revendica activul acestuia.
 
La Pilonul II, moştenitorii care sunt la rândul lor participanţi la fondurile de pensii vor primi sumele cuvenite sub formă de virament în contul personal de pensie privată, iar cei care nu sunt participanţi pot beneficia direct de bani.
 
APAPR a întreprins în ultimii ani o serie de demersuri pe lângă Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (UNNPR), pentru o mai bună informare a moştenitorilor participanţilor. Aceştia ar urma să fie informaţi de către notari despre existenţa acestor sume din Pilonul II pentru a fi introduse în certificatul de moştenitor şi, deci, în masa succesorală, astfel încât eventualii moştenitori să poată revendica cota-parte din activul cuvenit al participantului decedat.
 
La Pilonul III, moştenitorii primesc sumele cuvenite, la cerere şi după completarea documentaţiei specifice, independent de calitatea lor de participant la un fond de pensii facultative.
 
2) Invaliditate. În această situaţie, plata către participantul (la Pilonul II sau III) rămas invalid se efectuează strict în cazul unei decizii medicale de invaliditate de grad 1 sau 2, nerevizuibila, care să conţină precizări cu privire la incapacitatea de muncă a persoanei respective.
 
3) Pensionare. La Pilonul II, participanţii care beneficiază de pensie pentru limita de vârstă în condiţiile Legii pensiilor pot revendica activul personal acumulat în contul de pensie privată. La Pilonul III, participanţii care au împlinit vârsta de 60 de ani pot revendica activul personal acumulat în contul de pensie facultativă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: