Ciolacu, despre pensiile private: Nu se iau bani din Pilonul II să se mute în Pilonul I

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Ciolacu FOTO Inquam
Marcel Ciolacu FOTO Inquam

Aflat vineri la Neptun, vicepremierul Marcel Ciolacu a spus că „nu se iau bani din Pilonul II să se mute în Pilonul I”, fiind „exclusă” o asemenea decizie, dar aceşti bani ar trebui gestionaţi mai bine, astfel încât cei care cotizează la acest fond de pensii să se bucure de pensii mai mari. Se va lua o decizie doar dacă vor avea de câştigat cei înscrişi la Pilonul II de pensii, a spus acesta.

„Nu este o decizie luată, ne uităm în continuare pe cifre, există anumite cifre care ne îngrijorează, viitorii pensionari care au accesat la Pilonul II de pensii. Este ceva îngrijorător în ceea ce priveşte Pilonul II de pensii, nu ca în alte state. La noi sunt banii, dar cred că se pot gestiona mai bine ca oamenii să aibă o pensie mai mare. Nu este o intrare brutală a statului, pur şi simplu este vorba de eficienţă şi o decizie, pentru că Guvernul României poate lua o asemenea decizie, o decizie în favoarea cetăţenilor care au accesat”, a spus vicepremierul, citat de news.ro.

Subliniind că Guvernul, nu a luat in discuţie Pilonul II de pensie „pentru că nu are bani”, ci „din alte considerente”, pe care le-ar putea explica preşedintele ASF, viceprşedintele pe pensii şi Ministerul Finanţelor, Ciolacu a spus că sunt suficienţi bani pentru a încheia rectificarea bugetară şi fără a fi folosiţii banii din Pilonul II.

„Deci, decizia nu a fost luată dintr-o foamete a Guvernului pentru bani. Avem suficienţi bani să închidem această rectificare bugetară şi bugetul până la sfârşit. Vă aduc aminte că avem cea mai mare creştere economică din Europa”, a mai spus vicepremierul.

Ministerul Finanţelor vrea să diminueze, de la 5,1% la 2,5%, contribuţia virată de stat la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II), au declarat pentru Profit.ro surse din piaţa de profil. Dacă va fi aplicată, măsura va afecta dramatic dinamica sumelor acumulate în cele aproape 7 milioane de conturi individuale ale participanţilor la acest sistem. Măsura ar urma să fie aplicată de anul viitor, au mai spus sursele citate.

   

Proiecţia bugetului pe 2018 va fi gata până pe 5 septembrie. Rectificarea bugetară, iar în jur de 20 septembrie 

În ce priveşte rectificarea bugetară, vicepremierul a avansat data de 5 septembrie pentru finalizarea proiectului, susţinând că rectificarea bugetară va fi gata în jurul datei de 20 septembrie.

"Până pe 5 septembrie, vom avea proiecţia bugetului pe 2018, între 5 şi 7 septembrie, în sediul din Victoria echipa primului-ministru va lucra cu echipa de la Ministerul de Finanţe va începe să lucreze atât pe buget, cât şi pe rectificare", a declarat Ciolacu, adăugând că în zilele următoare fiecare ministru va avea întâlniri individuale cu ministrul Finanţelor şi cu echipa de la acest minister şi vor fi stabilite cifrele.

"Între 7 şi 10 septembrie, fiecare ministru, mi se pare că sunt 62 de ordonatori de credite, vor avea întâlniri individuale cu ministrul Finanţelor şi echipa de la Finanţe şi vom stabili cifrele, iar în jur de 20 septembrie vom avea rectificarea bugetară", a conchis vicepremierul Marcel Ciolacu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite