Cinci milioane de pensii riscă să întârzie. Care este motivul

Cinci milioane de pensii riscă să întârzie. Care este motivul

Există riscul ca cinci milioane de pensii să întârzie, atunci când va avea loc recalcularea lor după noua lege a pensiilor, în contextul în care numai „marea recalculare” a celor 100.000 de pensii din grupele I şi II de muncă a durat şase luni, spun reprezentanţi sindicali din Ministerul Muncii.

„Cu siguranţă, recalcularea celor 5 milioane de dosare de pensii poate fi pusă în pericol de lipsa de personal, pentru că noi facem eforturi extraordinare ca să asigurăm activitatea în momentul acesta: colegii rămân peste program şi chiar dacă facem ore suplimentare nu avem când să le recuperăm”, a afirmat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Ministerul Muncii, Mihaela Dună, într-o conferinţă de presă.

Potrivit ei, Legea 221, privind recalcularea pensiilor din grupele I şi II de mună, a fost emisă în august şi a început să producă efecte din 1 octombrie. „Imaginaţi-vă că pentru 100.000 de beneficiari a durat aproape 6 luni. Cam cât durează să creeze o aplicaţie informatică pentru a recalcula aceste 5 milioane de dosare. Acum colegii rămân peste program, dacă avem ore suplimentare, nu avem când să le luăm”, a completat Dună.

„Ne confruntăm cu un deficit major de personal. Suntem mult sub media UE unde la 10.000 de beneficiari ar trebui un număr de 15-20 de funcţionari. L anoi nu este aşa. Noi suntem pe 6-7 angajaţi pentru 10.000 de de beneficiari. Legea pensiilor a suferit 45 de modificări într-un interval de 9 ani, frecvenţa este foarte mare şi casele de pensii, infrastructura IT trebuie să fie pregătite în privinţa recalculării celor 5 milioane de dosare”, a spus Dună, potrivit HotNews.

Potrivit sursei citate, vicepreşedintele Federaţiei, Alexandru Adrian Ionică, a dat de înţeles că aplicaţia pentru recalcularea celor 5 milioane de dosare ale pensionarilor pe noua lege a pensiilor nu este gata.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: