Câţi bani a împrumutat statul de la copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
economii parinti copii foto 123RF

Programul „gROwth – Contul Junior” n-a strâns prea mulţi adepţi de la lansare, numărul depunerilor făcute benevol de părinţii copiilor de până în 18 ani fiind mai mic de jumătate faţă de numărul conturilor deschise de stat pentru copiii instituţionalizaţi.

Potrivit unor surse din piaţă, citate de profit.ro, anul acesta au fost depuse sume pentru 16.343 de conturi Junior deschise de stat pentru copii la Trezorerie, acestea însumând aproape 23 de milioane de lei, având în vedere că media sumelor depuse este de 1.400 de lei, faţă de 1.200 de lei cât este prevăzut în lege.

În afara acestor puţin peste 16.000 de conturi Junior (un număr infim raportat la cele circa 4 milioane de copii cu vârste sub 18 ani din întreaga ţară), statul a mai deschis circa 35.000 de conturi pentru copii instituţionalizaţi.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat spre sfârşitul lunii iulie legea privind implementarea programului guvernamental „gROwth - Contul individual de economii Junior Centenar”, prin care Guvernul a decis să deschidă conturi de economii pentru toţi copiii din România.

Programul guvernamental dă posibilitatea părinţilor să depună anual 1.200 lei într-un cont deschis la Trezorerie, în numele fiecărui copil, urmând să primească, la majoratul acestuia, o primă anuală de depunere de 600 lei şi dobânda de 3% pentru întreaga sumă depusă.

Odată depuşi, banii sunt blocaţi în cont până la majoratul copilului sau până când copilul se îmbolnăveşte grav, altfel nu pot fi scoşi. Statul nu va vira anual primele şi dobânda, ci doar atunci când copilul face 18 ani.

Sumele pot fi retrase mai devreme doar în cazul în care apar situaţii excepţionale, cum ar fi cheltuieli de sănătate pentru tratarea minorului în cazul bolilor cu risc de deces ale acestuia şi în cazul decesului.  

În aceste situaţii, prima de stat se acordă pentru anii în care s-au efectuat depuneri, inclusiv pentru anul în care a intervenit situaţia excepţională şi dobânda aferentă.

 La împlinirea vârtsie de 18 ani şi în situaţii excepţionale titularul contului sau reprezentantul legal al acestuia, după caz, poate afectua retragerea totală a sumelor din cont. Dacă nu se solicită retagerea sumelor din cont, acestea nu beneficiază de condiţiile din acest program”, se arată în ordonanţa devenită lege.

 Pe de altă parte, legea prevede că prima de stat, calculată pentru toţi anii în care s-au făcut depuneri, plus dobânda, se va plăti în termen de 15 zile de la scadenţa depozitului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite