
Carnea de porc în viu se vinde la poarta fermei cu 5,2 lei/ kilogram, sub preţul de cost al producătorului român, în timp ce preţul în micile gospodării ajunge şi la 14 lei pe kilogram, mai mult decât dublu, a declarat pentru Agerpres preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Ioan Ladoşi.
„Se observă că piaţa românească este una
paralelă, avem o piaţă oficială, cea a fermelor comerciale înregistrate sanitar
- veterinar şi avem piaţa porcilor din gospodăriile populaţiei. Dintotdeauna a
existat o diferenţă majoră de preţ între cele două pieţe. Noi efectiv ne zbatem
la limita profitabilităţii, având în vedere că vindem porcii în viu la poarta
fermei cu 5,2 lei/kg. Preţul este cu 30% mai mic decât anul trecut în aceeaşi
perioadă şi cam tot cu 30% sub costul de producţie. În acest moment mergem în
pierdere”, a spus Ioan Ladoşi.
Pe de altă parte, el a subliniat că piaţa
micului gospodar este una extrem de activă şi total necontrolată, iar porcul în
viu se vinde în aceste locuri la preţuri de 2-3 ori mai mari decât cele pe care
le pot primi producătorii din industria cărnii de porc.
„Spre deosebire de noi, piaţa aceasta paralelă
a micului gospodar este una extrem de activă şi total necontrolată. În
contextul actual, preţul la poarta micii gospodarii este undeva între 12 -14
lei pe kilogram în viu, mai mult decât dublu. Această chestiune este foarte
uşor explicabilă pentru că micul gospodar intră direct în negociere cu
consumatorul final. Eu pot să înţeleg şi creşterea preţurilor la gospodăriile
populaţiei, având în vedere scumpirea cerealelor din acest an, dar trebuie să
avem mare grija şi să cumpărăm porc sau carne de porc de acolo unde avem
certitudinea că există o certificare sanitar-veterinară şi nu ne punem viaţa în
pericol”, a avertizat reprezentatul APCPR.
Sectorul comercial livrează către piaţa
locală, în mod normal, în jur de 80.000 - 90.000 de porci pe săptămână, dar
cifra aceasta este posibil să crească şi chiar să se dubleze în această
săptămână premergătoare sărbătorilor de Crăciun.
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: