BNR a păstrat şi dobânda-cheie, la 1,75%, şi rezervele minime obligatorii - 8% la lei, 12% la valută

BNR a păstrat şi dobânda-cheie, la 1,75%, şi rezervele minime obligatorii - 8% la lei, 12% la valută

Consiliul de Administratie al BNR s-a întrunit joi într-o nouă şedinţă de politică monetară

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis în şedinţa de joi să menţină în continuare rata dobânzii de politică monetară la 1,75% pe an, precum şi ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele în lei la 8% şi pentru cele în valută la 12%.

Ştiri pe aceeaşi temă

BNR a reiterat gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar, arată banca centrală, într-un comunicat.

Ultima tăiere pe care a operat-o BNR a avut loc în ianuarie, când a redus RMO în valută de la 14% la 12%.

Dobânda de politică monetară a fost diminuată ultima dată în mai anul trecut, cu 0,25 puncte procentuale, de la 2% la 1,75%.

Tot atunci au fost reduse şi ratele RMO pentru pasivele în lei cu două puncte procentuale, de la 10% la 8%.

Banca centrală împrumută băncile care au nevoie de lichidităţi la dobânda-cheie de 1,75% pe an, iar coridorul simetric la care se situează dobânzile facilităţilor permanente este de +/-1,5%.

Astfel, băncile cu exces de lichidităţi primesc pentru depozitele ţinute la BNR o dobândă de 0,25% pe an, iar pentru finanţarea prin intermediul facilităţii de credit (credit Lombard), băncile plătesc Băncii Naţionale o dobândă de 3,25% pe an.

BNR precizează că un comunicat detaliat va fi prezentat în cadrul unui briefing de presă susţinut de guvernatorul BNR Mugur Isărescu la ora 15.00.

Consiliul de administraţie al BNR a analizat şi aprobat Raportul asupra inflaţiei, august 2016, document care va fi prezentat publicului într-o conferinţă de presă organizată în data de 8 august.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările