Avertismentul unui economist: Vom plăti cu toţii. Noua lege a pensiilor nu este sustenabilă. Orice majorare se face pe datorie

Avertismentul unui economist: Vom plăti cu toţii. Noua lege a pensiilor nu este sustenabilă. Orice majorare se face pe datorie

FOTO 123 RF

Adrian Codîrlaşu, preşedinte CFA România, a comentat noua lege a pensiilor, abia supusă dezbaterii publice, arătând că nu poate fi susţinută financiar, atât timp cât bugetul de pensii este în deficit şi orice majorare de pensie se va face pe datorie.

"Sistemul de pensii este deja în deficit. Orice majorare de pensie se va face pe datorie, pe care o vom plăti tot noi. Nu sunt bani de undeva. Acei bani se vor împrumuta pentru a plăti pensiile. Eu văd că devine nesustenabil sistemul public de pensii. Acest episod îmi aduce aminte de episodul din 2008 când tot după o lege similară, care creştea cheltuielile publice, în 2008 era vorba de salariile din învăţământ, agenţia S&P ne-a downgradat în junk. Îmi aduce aminte de episodul acesta. Nu spun că o să fim downgradaţi, dar e o creştere a cheltuielilor publice care nu este sustenabilă pe termen lung", a precizat preşedintele CFA România pentru Hotnews.
 
Cheltuielile cu pensiile, la bugetul asigurărilor sociale de stat, vor creşte cu 11% în 2019, dacă noua lege a pensiilor va intra în vigoare în forma actuală, conform datelor din proiect. Astfel, de la 60,7 miliarde lei în acest an, vor ajunge la 67,4 miliarde lei în 2019.
 
Un avans mult mai mare va fi înregistrat în 2020, urmând a urca la 83,8 miliarde lei, reprezentând un plus de 38%, comparativ cu cheltuielile din acest an. În 2021 cifra va sări de 100 miliade, ajungând la 115,7 miliarde lei, iar în 2022 – 140,02 miliarde lei, adică un avans faţă de 2018 de 130%.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: