Avertisment pentru românii care investesc în criptomonede. ASF: Există posibilitatea de a pierde toţi banii

Avertisment pentru românii care investesc în criptomonede. ASF: Există posibilitatea de a pierde toţi banii

FOTO Shutterstock

Autoritatea de Supraveghere Financiară îi avertizează pe deţinătorii de criptomonede că unele dintre aceste instrumente "sunt extrem de riscante şi speculative" şi că îşi pot pierde banii investiţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit datelor transmise de ASF, criptomodenele nu sunt reglementate, astfel că tranzacţiile cu astfel de instrumente nu sunt protejate de garanţii legale.
 
„Criptoactivele se prezintă sub mai multe forme, iar majoritatea acestora nu sunt încă reglementate, nefiind considerate instrumente financiare, aşa cum acestea sunt definite de Legea nr. 126/2018 privind pieţele de instrumente financiare. 
 
În acest context, avertizăm consumatorii români că, în cazul tranzacţionării de criptoactive, aceştia nu beneficiază de protecţia şi garanţiile asociate cu serviciile financiare reglementate", transmite ASF.
 
Conform sursei citate, furnizorii de servicii de schimb între monede virtuale şi monede fiduciare şi furnizorii de portofele digitale trebuie să respecte prevederile Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului.
 
În septembrie 2020, Comisia Europeană a prezentat un pachet privind finanţele digitale, care include strategia privind finanţele digitale şi propuneri legislative privind criptoactivele şi rezilienţa digitală. 
 
Prin acest pachet, CE îşi propune să sprijine dezvoltarea competitivă a sectorului financiar al UE şi să ofere consumatorilor acces la produse financiare inovatoare, asigurând în acelaşi timp protecţie consumatorilor şi stabilitate pieţelor.
 
ASF avertizează că, propunerea este încă în discuţie, fiind supusă procesului co-legislativ şi, prin urmare, consumatorii nu beneficiază în prezent de niciuna dintre garanţiile prevăzute în propunerea respectivă, deoarece aceasta nu este încă adoptată ca legislaţie UE.
 
De asemenea, Autoritatea aminteşte şi menţiunile cu privire la criptoactive din cadrul raportului privind tendinţele, riscurile şi vulnerabilităţile al Autorităţii Europene pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA):
 
- impactul COVID-19 continuă să alimenteze digitalizarea, cu rezultate pozitive pentru consumatori şi firme, dar, în acelaşi timp, cu provocări şi riscuri, în special legate de rezilienţa cibernetică;
 
- în spaţiul cripto, preţul Bitcoin este la maxim istoric, alimentat de cererea puternică a investitorilor, rapoarte de ştiri pozitive şi aşteptări ca activele cripto să ajungă în cele din urmă să fie acceptate pe scară largă, inclusiv din punct de vedere al reglementării;
 
- evoluţiile în domeniul monedelor stabile (stable-coins) globale continuă să fie în vizorul reglementatorilor, în timp ce sentimentul faţă de monedele digitale ale băncilor centrale se îmbunătăţeşte.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările