Încă o bancă majorează avansul pentru creditele imobiliare, după intrarea în vigoare a dării în plată. Alte nouă bănci au înăsprit condiţiile de creditare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încă o bancă de pe piaţa românească a anunţat astăzi că va majora avansul minim la creditele imobiliare, măsură luată în urma intrării în vigoare a legii privind darea în plată. În ultimele luni, în contextul dezbaterilor aprinse pe proiectul „dai casa şi scapi de bancă“, alte nouă instituţii bancare din România au înăsprit condiţiile de credit - majorarea avansului minim, creşterea dobânzilor sau au eliminat împrumuturile în euro.

Astfel, UniCredit Bank va majora de luni, 16 mai, avansul pentru creditele imobiliare şi ipotecare la 25%, de la 15% pentru finanţările în lei, respectiv 20% pentru cele în euro, după ce legea privind darea în plată va intra în vigoare vineri, 13 mai,  fiind a zecea bancă din sistem care anunţă înăsprirea condiţiilor de creditare.

Banca va acorda de luni produsul de credit ipotecar, imobiliar de achiziţie sau de construcţie cu avans minim de 25%, atât pentru creditele în lei, cât şi pentru cele în euro. „Această decizie a fost adoptată în urma analizelor interne pe care le-am realizat ca urmare a intrării în vigoare a legii dării în plată. Monitorizăm cu atenţie evoluţia pieţei imobiliare şi consecinţele adoptării legii dării în plată“, au declarat reprezentanţii instituţiei de credit, citaţi de News.ro.

UniCredit subliniază că intenţionează să susţină în continuare cererea de finanţări ipotecare, atât prin programul „Prima Casă“, pentru care speră suplimentarea fondurilor, cât şi prin finanţările de credite ipotecare cu avans de 25%.

Până la acest moment, nouă bănci au înăsprit deja condiţiile de creditare pe fondul apariţiei dării în plată, majorând în general avansul pentru creditele imobiliare la circa 30%-40%.

Banca Românească, Raiffeisen Bank, Garanti Bank, Bancpost şi Intesa Sanpaolo Bank au majorat avansul la creditele ipotecare înainte ca legea dării în plată să fie votată, iar BRD şi Alpha Bank au aplicat măsurile la puţin timp după votarea legii în Camera Deputaţilor, pe 13 aprilie.

Totodată, CEC Bank a anunţat săptămâna trecută că măreşte la 30% avansul la creditele imobiliare şi majorează marja de dobândă la împrumuturi cu 1 punct procentual în cazul creditelor în lei şi cu 2 puncte procentuale la cele în valută.

BCR a majorat luni avansul la creditele ipotecare de la 15% la 35%, cumulat cu reducerea perioadei de finanţare de la maxim 30 de ani la 25 de ani.

Legea dării în plată va intra în vigoare vineri, 13 mai.

Majoritatea băncilor au anunţat că vor contesta în instanţă notificările de dare în plată, respectiv aspectele de neconstituţionalitate ale legii, care vizează în principal aplicarea retroactivă şi încălcarea dreptului de proprietate.

UniCredit consideră că legea dării în plată este neconstituţională şi se aşteaptă să fie atacată la Curtea Constituţională, a declarat la Londra şeful grupului italian pentru Europa Centrală şi de Est (ECE), Carlo Vivaldi, răspunzând unei întrebări, însă a precizat că banca va accepta legea dacă este declarată constituţională, în caz contrar intenţionând să-şi apere activele.

„În ceea ce priveşte legea privind darea în plată, am urmărit cu atenţie subiectul în ultima lună. Credem că va exista un apel la Curtea Constituţională, pentru că legea, din punctul nostru de vedere, nu se înscrie într-un cadru constituţional“, a afirmat Vivaldi, într-o conferinţă a grupului la Londra, cu ocazia întâlnirii anuale a BERD.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite