Bancpost, obligată de instanţă să îngheţe cursul dintr-un contract de împrumut la 2,3 lei pentru un franc elveţian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sediu Bancpost

Judecătoria Sectorului 5 a constatat că trei clauze cuprinse în contractul de credit – comisionul de acordare, comisionul de administrare şi clauza privind revizuirea ratei dobânzii - sunt abuzive. Bancpost şi ERB New Europe au fost obligate să restituie sumele, plus dobânda legală aferentă. Executarea silită a fost anulată.

Magistraţii Judecătoriei Sectorului 5 au admis contestaţia la executare formulată de un împrumutat al Bancpost, obligând banca să îngheţe cursul valutar la nivelul de 2,3 lei/CHF.

„Noutatea cu privire la Bancpost şi recuperatorul său de creanţe ERB New Europe, este că instanţa a dispus şi îngheţarea cursului valutar în cadrul contestaţiei la executare. Debitorul era executat silit pentru suma de 40.000 de franci elveţieni, iar acum, având în vedere suma pe care banca şi recuperatorul în solidar o au de plătit către  debitor, practic sumele se vor compensa”, a declarat av. Adrian Cuculis.

Instanţa a constatat, totodată, şi caracterul abuziv al clauzei prevăzute în contractul de împrumut încheiat în 2008, privind comisionul de acordare, şi a dispus anularea actelor de executare silită. „Obligă pârâtele (Bancpost şi ERB New Europe - n. red.) la plata către reclamant a sumei achitate cu titlu de comision de acordare în baza art 4.10 lit a din contractul de credit, plus dobânda legală aferentă de la data plăţii până la data achitării efective a debitului”, a decis instanţa.

O altă clauză declarată abuzivă este cea privind comisionul de administrare, Bancpost fiind obligată de instanţă să restituie sumele percepute drept comision de administrare, plus dobânda legală aferentă de la data plăţii până la data achitării efective a debitului.

Cea de-a treia clauză considerată abuzivă de instanţă este cea privind revizuirea ratei dobânzii.

„Obligă pârâtele la plata către reclamant a sumei achitate cu titlu de dobândă revizuită în baza art 4.5 alin 1 din contractul de credit, plus dobânda legală aferentă de la data plăţii până la data achitării efective a debitului. Obligă pârâtele la îngheţarea cursului de schimb valutar CHF/LEU pentru efectuarea plăţilor în temeiul contractului de credit HL20189/6 03 2008 şi a actelor adiţionale aferente, la valoarea de la data încheierii contractului, respectiv calcularea şi plata ratelor de rambursare a creditului la valoarea în lei a francului elveţian de la data încheierii contractului pe întreaga perioadă de valabilitate a contractului, urmând ca pârâtele să restituie reclamantei sumele plătite în plus de către aceasta în temeiul contractului de credit şi a actelor adiţionale aferente”, a decis instanţa.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite