Băncile din România conduc Top 100 cele mai mari bănci din sud-estul Europei. Locul suprinzător ocupat de Banca Transilvania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei bănci din România se află pe primele patru poziţii din top 100 al celor mai mari bănci din sud-estul Europei din punct de vedere al activelor şi profitului pe anul trecut. Banca Transilvania a devenit cea mai mare bancă din SEE.

„Profitul net combinat al celor mai mari 100 de bănci din Europa de Sud-Est (SEE) a crescut la un nivel istoric în anul 2018, în pofida ratelor scăzute ale dobânzilor. Banca Transilvania a apărut ca lider regional în ceea ce priveşte activele”, arată noul clasament publicat marţi de SeeNews.

Potrivit acestuia, profitul net total al primilor 100 de creditori pe active în regiune a crescut în anul 2018 la 4,354 miliarde de euro (4,894 miliarde dolari), în creştere cu 24% faţă de profitul net total al celor care au intrat în clasamentul de anul trecut.

În acelaşi timp, activele totale ale celor mai mari bănci din regiune au crescut doar marginal. Activele combinate ale primelor 100 de bănci au totalizat 279 de miliarde de euro în 2018, în creştere cu doar 1,45% faţă de cele 275 de miliarde de euro ale celor mai mari bănci din regiune cu un an mai devreme.

Cu activele de 15,9 miliarde de euro la sfârşitul anului 2018, în creştere cu 25% faţă de anul precedent, Banca Transilvania a înlocuit Banca Comercială Română ca fiind cea mai mare bancă din regiune după cumpărarea Bancpost, o unitate a Eurobank din Grecia.

top 100 banci

Cele cinci mari bănci din SEE deţineau un sfert din totalul activelor primilor 100 de creditori din regiune la sfârşitul anului 2018, deoarece sectorul a continuat să se consolideze. 

Majoritatea tranzacţiilor au fost legate de cedarea în curs de către creditorii greci şi grupul bancar francez Societe Generale. La finalul cumpărării, principalul jucător a fost OTP din Ungaria. Celelalte grupuri bancare străine majore prezente în regiune rămân Italia, UniCredit şi Erste Austria şi Raiffeisen.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri