Autostrada Unirii va fi declarată obiectiv de interes naţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
moldova vrea autostrada autostrada unirii

Autostrada Unirii, care va lega provinciile istorice Moldova şi Transilvania, între Iaşi şi Târgu-Mureş, va fi declarată obiectiv de interes naţional, a anunţat vineri Ministrul Transporturilor.

Răzvan Cuc şi premierul Viorica Dăncilă au discutat, vineri, cu reprezentanţii asociaţiilor ce militează pentru autostrada A8.

Ulterior, ministrul Transporturilor a spus: „Au reieşit următoarele lucruri: vom introduce în următorul CSAT şi autostrada Marii Uniri ca obiectiv de importanţă naţională, adică tronsoanele Târgu Mureş- Târgu Neamt, Târgu Neamţ - Iasi, Iaşi - Ungheni, inclusiv podul de peste Prut. Vom păstra legătura, să spunem, o dată la două săptămâni, ne vom întâlni să vedem exact toţi paşii care s-au făcut până acum pe aceste obiective. Pentru că eu faţă de o parte dintre dânşii mi-am luat nişte angajamente în luna aprilie când am fost la Iaşi, pe care le-am respectat ca şi termene, dar şi dânşii au avut o viziune vis-a-vis de strategia de implementare de care este foarte bine să ţinem în momentul în care vom implementa acest obiectiv”.

Cuc susţine că susţine că declararea autostrăzii A8 de importanţă naţională este necesară pentru a putea beneficia de finanţare de la bugetul de stat, ca alternativă la varianta iniţială de finanţare prin parteneriat public-privat.

Potrivit lui Cuc, contractul pentru revizuirea studiului de fezabilitate pentru tronsonul Târgu Mureş - Târgu Neamţ a fost semnat pe 9 mai, a fost lansat un parteneriat public privat pentru Târgu Neamţ - Iaşi, fiind depuse patru oferte, iar pe tronsonul Ungheni - Iaşi, inclusiv podul peste Prut „ceea ce am discutat cu dânşii, ne-am menţinut promisiunea, dar au venit şi dânşii cu nişte variante foarte bune pe care le vom lua în calcul într-o şedinţă de lucru în perioada următoare, când vor avea disponibilitatea să vină la Ministerul Transporturilor, să discutăm şi în Compania de Autostrăzi”.

„Parteneriatul public privat a fost scos pentru mai multe obiective. În momentul în care am văzut că trenează semnarea contractului şi începerea lucrărilor pe Ploieşti – Braşov, că aici a fost primul parteneriat public privat propus, noi am decis, pentru că România are nevoie de infrastructură şi de autostrăzi, ca în acel moment să intrăm în CSAT pentru a declara acest obiectiv de importanţă naţională şi să intre în legislaţia care reglementează infrastructura critică”, a adăugat ministrul Transporturilor.

Autostrada Moldovei ar urma să lege Iaşul de Târgu-Mureş.

Patru autostrăzi, proiecte de interes naţional

Patru autostrăzi urmează să fie proiecte de interes naţional. Prima dintre acestea, Autostrada Comarnic-Braşov, a fost deja declarată de interes naţional, o propunere în acest sens fiind aprobată în Consiliul Suprem de Apărare al Ţării (CSAT), în data de 30 iulie. 

Ulterior, preşedintele Klaus Iohannis, care a condus şedinţa, a declarat că va propune ca şi Autostrada Moldovei să fie declarat ca obiectiv strategic de interes naţional.

Drept urmare, a doua zi, premierul Viorica Dăncilă a anunţat că va propune Guvernului includerea a trei noi autostrăzi în proiectele de interes naţional: Autostrada Unirii, Autostrada Sudului şi Autostrada Târgu Neamţ-Iaşi.

Toate aceste autostrăzi urmau să fie construite în parteneriat public-privat, ceea ce subliniază eşecul acestui sistem şi pune la îndoială realizarea celorlalte aproape 20 de proiecte propuse a fi dezvoltate astfel. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite