Autostrada Sibiu-Piteşti: Imagini noi de pe şantierul tronsonului Piteşti - Curtea de Argeş. Cum avansează lucrările şi când ar putea fi gata VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lot 5, Autostrada Sibiu-Piteşti, Foto: Facebook CNAIR
Lot 5, Autostrada Sibiu-Piteşti, Foto: Facebook CNAIR

Pasionaţii de infrastructură au publicat, la sfârşitul săptămânii trecute, noi imagini de pe lotul 5 al Autostrăzii A1 Sibiu - Piteşti. Constructorul italian a pornit lucrările toamna trecută, iar în prezent şantierul a prins deja contur.

Din imaginile surprinse în diferite locuri de-a lungul traseului se observă cum constructorul are o concentraţie mare de utilaje şi se concentrează în special pe turnarea structurilor viitoarelor poduri şi viaducte, iar pe alte porţiuni de şantier sunt aduse elementele necesare construcţiei (armături, umpluturi, balast etc).

A1 Sibiu - Piteşti - Lotul 5: Piteşti - Curtea de Argeş

Lungime: 30,35 km

Constructor: Astaldi SpA

Valoare: 1,71 mld lei (fără TVA)

Contract semnat: mai 2020

Lucrări începute: septembrie 2021

Termen de finalizare: 12 luni proiectare, 48 luni execuţie, 120 luni garanţie

Finalizare posibilă (n.r.): Q4 2024-Q2 2025

   

Lucrări incluse în proiect: 13 poduri; trei pasaje; un viaduct; trei noduri rutiere la Curtea de Argeş, Măniceşti şi Bascov; două spaţii de servicii, câte unul pe fiecare sens, care vor fi amenajare modern; două parcări de scurtă durată, de-o parte şi de alta a drumului; două centre de coordonare şi întreţinere, la Bascov şi la Curtea de Argeş.

   

Potrivit datelor transmise de Hotnews.ro, contractul cu Astaldi pentru cei 30,35 km din A1 Piteşti Curtea de Argeş a fost semnat în mai 2020, după aproape trei ani de licitaţii şi contestaţii şi, pentru circa 356 milioane de euro, presupune 12 luni pentru proiectare şi 48 de luni pentru execuţie.

Din ce se poate observa în randarea 3D a proiectului, realizată odată cu proiectul tehnic, autostrada care trece prin lunca râului Argeş şi zona de protecţie, precum şi pe lângă lacurile de acumulare de pe traseu, iar corpul autostrăzii este ridicat pe toată lungimea sa. Practic, niciun drum nu supratraversează autostrada, ci trece pe sub ea.

Video-ul începe din zona Curtea de Argeş şi continuă de-a lungul traseului până la Piteşti şi viitorul nod Bascov.

„Traseul acestei secţiuni începe în zona localităţii Curtea de Argeş si continuă paralel cu râul Argeş până la actuala centură a Municipiului Piteşti. Viteza de proiectare este de 120 km/h, iar platforma autostrăzii este de 26,00 m lăţime”, aminteşte CNAIR.

Valoarea mai ridicată a proiectului vine şi din faptul că cel puţin pe o treime din lungimea totală a traseului vor fi executate numeroase lucrări de artă: 12 poduri, 1 viaduct, 6 pasaje, 3 Noduri rutiere, 1 Spaţiu de Servicii, 1 Centru de Întreţinere şi Coordonare, 1 Parcare de Scurtă Durată. În plus, în zona Curtea de Argeş va fi realizat şi un drum de legătură cu oraşul de circa 2 kilometri lungime.

   

Licitaţia pentru Secţiunea 5 din A1 Piteşti - Sibiu a fost lansată în iulie 2017, iar ofertele au fost depuse câteva luni mai târziu. De atunci şi până în 2020 rezultatul procedurii a stat agăţat într-o procedură greoaie de evaluat ofertele şi o serie de contestaţii în cascadă depuse de unii ofertanţi.

Săptămâna trecută, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a publicat primele imagini de pe şantierul lotului cinci al Autostrăzii Sibiu-Piteşti.

Fotografiile au fost publicate pe pagina de Facebook a CNAIR şi prezintă stadiile mai multor lucrări aflate în desfăşurare:

- consolidare teren de fundare – blocaj de piatră brută, km 105+300

- consolidare teren de fundare cu lianţi hidraulici şi ranforsare rambleu cu geogrile, km 105+600

- coloane forate, structura 2, km 92+814

- armare elevaţie pilă P2, elevaţie pilă P2, armare radier pilă P1, egalizare radier pilă P3 - structura 14, km 111+780 

- radiere şi elevatii finalizate, poduri casetate PC27 şi PC28, km 105+711 / km 105+797 

- armare şi cofrare elevaţie pod casetat PC39, km 113+894 

„Secţiunea 5 (Curtea de Argeş – Piteşti) de 30,35 km se află în faza de construcţie. Are termen de finalizare anul 2025”, a precizat Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, la finalul anului trecut.

Citeşte şi: Cum avansează lucrările pe şantierul lotului 5 al Autostrăzii Sibiu-Piteşti. CNAIR a publicat primele imagini

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite